Home / SVET / Putin odkázal Soulu, že by urobil „veľmi veľkú chybu“ pri pokuse pomôcť Ukrajine, jeho hrozba napokon zlyhala

Putin odkázal Soulu, že by urobil „veľmi veľkú chybu“ pri pokuse pomôcť Ukrajine, jeho hrozba napokon zlyhala

24.6.2024 (SITA.sk) – Južná Kórea zaujala „pevný postoj“ voči Rusku v dôsledku zlepšujúcich sa vzťahov medzi Moskvou a Severnou Kóreou. Ako v najnovšej správe o vojne na Ukrajine uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), pokus Ruska hrozbami odradiť Soul od poskytnutia pomoci Ukrajine zlyhal.

Vojenská spolupráca so Severnou Kóreou

Juhokórejský riaditeľ pre národnú bezpečnosť Čang Ho-džin v nedeľu povedal, že typ vojenskej podpory, ktorú Južná Kórea poskytne Ukrajine, závisí od hĺbky a vývoja ruskej vojenskej spolupráce so Severnou Kóreou.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ruský vodca Vladimir Putin minulý týždeň povedal, že Soul by urobil „veľmi veľkú chybu“, ak by sa rozhodol dodávať zbrane Ukrajine. Úrad juhokórejského prezidenta dohodu Kima a Putina vo vyhlásení označil za hrozbu pre juhokórejskú bezpečnosť a varoval, že negatívne ovplyvní vzťahy Soulu s Moskvou.

Poskytovanie zbraní Ukrajine

Spomenutý predstaviteľ povedal, že v reakcii na dohodu Soul zváži otázku poskytovania zbraní Ukrajine na pomoc v boji proti ruskej invázii. Južná Kórea je rastúci vývozca zbraní s dobre vybavenou armádou podporovanou Spojenými štátmi.

Ukrajine však dosiaľ poskytovala len humanitárnu a inú pomoc, ktorá nezahŕňa zbrane, pričom to odôvodnila svojou dlhodobou politikou nevyzbrojovania krajín, ktoré sú aktívne zapojené v konflikte.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Viac k témam: juhokórejská pomoc, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Severokórejský vodca, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Putin odkázal Soulu, že by urobil „veľmi veľkú chybu“ pri pokuse pomôcť Ukrajine, jeho hrozba napokon zlyhala © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zelenskyj vyzval lídrov EÚ, aby splnili svoje sľuby o poskytnutí zbraní v boji proti ruskej agresii

Zelenskyj sa poďakoval krajinám, ktoré sľúbili Kyjevu techniku, zbrane a muníciu, ale zdôraznil, že ich Ukrajinci potrebujú „urgentne na bojisku".

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *