Home / SLOVENSKO / Prezident Kiska poverí Pellegriniho dočasným vedením ministerstva kultúry

Prezident Kiska poverí Pellegriniho dočasným vedením ministerstva kultúry

BRATISLAVA 7. marca (WebNoviny.sk) – Prezident SR Andrej Kiska v stredu poverí dočasným vedením ministerstva kultúry Petra Pellegriniho. Vicepremiéra prijme o 15:30 v Prezidentskom paláci.

O tom, že prezident „na návrh predsedu vlády určí podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho za člena vlády, ktorý bude dočasne spravovať veci ministra kultúry“ informoval agentúru SITA Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Maďarič v stredu doručil demisiu prezidentovi

Minister kultúry Marek Maďarič oznámil na tlačovej besede v stredu 28. februára, že podáva demisiu. Informoval, že svoje rozhodnutie najskôr v ten deň ráno oznámil premiérovi a predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi a v pondelok 5. marca demisiu doručí prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi.

Odporúčame:
Aktualizované: Minister Maďarič doniesol prezidentovi Kiskovi svoju abdikáciu

Maďarič tvrdí, že rozhodnutie podať demisiu je jeho osobné rozhodnutie, ako minister kultúry sa nevie ľudsky vyrovnať s tým, že za jeho pôsobenia bol zavraždený novinár. Maďarič to povedal v súvislosti s vraždou investigatívneho novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Odporúčame:
Maďarič želá členom Smeru, aby našli cit pre realitu. Výmena Kaliňáka je podľa neho nevyhnutná

Pred neho ako ministra kultúry vražda novinára stavia vážne otázky, ktoré sa týkajú médií i samotnej vraždy. „Neviem si predstaviť, že budem pokojne sedieť v kresle ministra,“ dodal.

Kiska ocenil Maďaričovo gesto

Prezident v pondelok po prijatí odchádzajúceho ministra kultúry pre médiá uviedol, že demisiu prijme a po dohode s vládou poverí Petra Pellegriniho dočasným riadením ministerstva kultúry.

Kiska si Maďaričovu prácu a aj rozhodnutie podať demisiu cení. „Veľmi som ocenil jeho politické gesto. Myslím si, že mnohí iní by si mohli brať z neho v tomto smere príklad,“ povedal prezident a Maďaričovi poďakoval v mene mnohých pracovníkov kultúry.

Absolvent filmovej a televíznej dramaturgie a scenáristiky na Vysokej škole múzických umení Marek Maďarič (1966) bol ministrom kultúry vo všetkých vládach Smeru, a to v rokoch 2006 až 2010 v koaličnej vláde Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS, v rokoch 2012 až 2016 v jednofarebnej vláde Smeru-SD a šéfom rezortu kultúry sa opätovne stal v koaličnej vláde Smer-SD, SNS a Most-Híd (2016). Spomedzi ministrov kultúry v ére samostatnej SR tak najdlhšie viedol rezort, spolu 10 rokov.

Po odchode z vlády ostáva členom Smeru a bude si uplatňovať svoj poslanecký mandát ako člen strany Smer. V roku 2016 bol zvolený za poslanca NR SR. Maďarič tvrdí, že ako poslanec parlamentu sa bude riadiť svojím vedomím a svedomím. Po regionálnych voľbách v novembri 2017 sa Maďarič na decembrovom sneme Smeru vzdal funkcie podpredsedu Smeru-SD a zostal radovým členom strany.

Viac k témam: Andrej Kiska, Ján Kuciak, Marek Maďarič, Peter Pellegrini, Smer-SD, vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Kiska poverí Pellegriniho dočasným vedením ministerstva kultúry © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Euro nás dnes viac chráni, než by nás dokázala chrániť slovenská koruna, tvrdí predseda SOPK Mihók

Slovenská koruna nepredstavovala tú najideálnejšiu podobu pre budúcu stabilitu meny. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *