Home / SVET / Bieloruského exilového predstaviteľa opozície v neprítomnosti odsúdili na 20 rokov väzenia, obvinenie zahŕňalo vlastizradu

Bieloruského exilového predstaviteľa opozície v neprítomnosti odsúdili na 20 rokov väzenia, obvinenie zahŕňalo vlastizradu

21.6.2024 (SITA.sk) – Súd v bieloruskom Minsku v neprítomnosti odsúdil popredného exilového predstaviteľa opozície na 20 rokov väzenia. Franaka Viačorku, poradcu opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej, uznali vinným na základe obvinení, ktoré zahŕňali vlastizradu a urážku prezidenta.

Viačorka sa usiloval o to, aby mohol na súde vypovedať prostredníctvom videospojenia, ale jeho žiadosť zamietli.

Viačorka žije vo Vilniuse v Litve, kde sa po sporných bieloruských prezidentských voľbách v roku 2020 usadilo mnoho členov bieloruskej opozície vrátane Cichanovskej.

Dlhoročný autoritársky prezident Alexander Lukašenko v spomenutých voľbách podľa oficiálnych výsledkov vyhral. Opozícia a Západ ich však považujú za zmanipulované a spochybňujú Lukašenkove znovuzvolenie. Voľby vyvolali na niekoľko mesiacov masové protesty, ktoré sa stretli s ostrým zákrokom úradov.

Úrady vedú roky záťah na disent. Mnohí opoziční predstavitelia odišli do exilu a tí, čo zostali, skončili vo väzbe.

Viac k témam: Bieloruská opozícia, Bieloruský prezident, Prezidentské voľby v Bielorusku
Zdroj: SITA.sk – Bieloruského exilového predstaviteľa opozície v neprítomnosti odsúdili na 20 rokov väzenia, obvinenie zahŕňalo vlastizradu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini sa stretol s von der Leyenovou, Slovensko nie je eurokomisiou považované za problémovú krajinu (video)

Pellegrini sa stretne aj so Zelenským. Chce mu priblížiť, čo všetko sa na Slovensku pre podporu Ukrajiny robí, aj keď sa to nemedializuje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *