Home / EKONOMIKA / Protimonopolný úrad a ÚVO zaujali spoločný postoj, ich zlúčenie by bolo ťažko realizovateľné a neefektívne

Protimonopolný úrad a ÚVO zaujali spoločný postoj, ich zlúčenie by bolo ťažko realizovateľné a neefektívne

21.6.2024 (SITA.sk) – Protimonopolný úrad Slovenskej republiky (PMÚ) a Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zaujali spoločný postoj k návrhu podpredsedu Národnej rady SR a predsedu SNS Andreja Danka na zlúčenie oboch inštitúcií.

Európske právo

Označili ho za ťažko realizovateľný, nehospodárny a neefektívny aj pre úplné rozdiely v ich činnosti. PMÚ odhaľuje kartely, protiprávne konanie dominantných spoločnosti, posudzuje akvizície a zlúčenia firiem na slovenskom trhu, koordinuje poskytovanie štátnej pomoci, ÚVO vykonáva dohľad nad priebehom verejného obstarávania.

Úspory v počte pracovníkov plniacich úlohy vyplývajúce z kompetencií oboch úradov sa podľa nich preto nedajú očakávať. Zároveň európske právo vyžaduje silnú nezávislosť PMÚ, pričom táto požiadavka neumožňuje zlúčenie vedenia oboch inštitúcií pred uplynutím súčasných mandátov.

Nezávislosť regulačných orgánov

„Tak, ako nie je reálne a účelné spájanie ministerstva zdravotníctva napríklad s ministerstvom kultúry, nepovažujem za účelné ani spojenie Úradu pre verejné obstarávanie s Protimonopolným úradom,“ uviedol predseda ÚVO Peter Kubovič. Predseda PMÚ Juraj Beňa si uvedomuje potrebu budovania efektívnej verejnej správy a rád sa diskusií na túto tému zúčastní.

„Spájanie inštitúcií s rozdielnou agendou však nepovažujem za účinné. Zároveň upozorňujem, že možné zlučovanie inštitúcií je limitované právom Európskej únie, ktoré kladie významné požiadavky na nezávislosť regulačných orgánov,“ povedal Juraj Beňa.

Aj Európska komisia v súčasnosti vytvára tlak na profesionalizáciu a budovanie excelentnosti, čo je podľa oboch kontrolných úradov možné účelne realizovať len pri špecializácii jednotlivých inštitúcií. Ich zástupcovia označili za potrebné, aby sa akékoľvek zmeny vo fungovaní inštitúcií, ktoré musia byť nezávislé, uskutočnili na základe odbornej a celospoločenskej zhody.

Viac k témam: predseda PMÚ, Predseda SNS, predseda ÚVO, Zlúčenie
Zdroj: SITA.sk – Protimonopolný úrad a ÚVO zaujali spoločný postoj, ich zlúčenie by bolo ťažko realizovateľné a neefektívne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Chorvátsko očakáva rekordné množstvo turistov, obľúbenú destináciu navštevuje čoraz viac Slovákov

Vlani počas celého roka zavítalo do Chorvátska takmer 520-tisíc slovenských návštevníkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *