Home / EKONOMIKA / Poslanci budú rokovať o zrušení RTVS do úplného prerokovania bodu, následne budú hlasovať

Poslanci budú rokovať o zrušení RTVS do úplného prerokovania bodu, následne budú hlasovať

20.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 20. júna, 17:37

Poslanci parlamentu budú vo štvrtok rokovať o zrušení verejnoprávneho média Rozhlas a televízia Slovenska do úplného prerokovania bodu. Následne potom sa uskutoční hlasovanie. Zákonodarcovia tak rozhodli na základe procedurálneho návrhu podpredsedu parlamentu Petra Žigu (Hlas-SD).

Verejnoprávne médium Rozhlas a televízia Slovenska zrejme nahradí Slovenská televízia a rozhlas (STVR). Zmeny do parlamentu predložilo ministerstvo kultúry. Materiál deklaruje zámer vytvoriť novú inštitúciu, ktorá bude objektívne napĺňať verejnoprávny charakter vysielania.

Rozvoj televízie aj rozhlasu

Navrhované zmeny vyplývajú z negatívnych skúseností vyplývajúcich z aplikácie zákona o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a komparácie skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí, predovšetkým v Európe,“ píše sa v ňom.

Rovnako zdôrazňuje, že rozhlas a televízia sa formálne nerozdelia, no vytvoriť by sa mal priestor na samostatný rozvoj oboch.

Nový poradný orgán rady

Zmeny by podľa rezortu mali prispieť k vyššej flexibilite, návrh prináša i nové prvky a kombináciu verejného a súkromného práva do procesu voľby i odvolávania riaditeľa verejnoprávneho vysielateľa aj procesu utvárania Rady Slovenskej televízie a rozhlasu. Zavedie sa i nový poradný orgán rady.

Predložený návrh zákona vychádza z podnetov laickej i odbornej verejnosti apelujúcej k bezodkladnému zlepšeniu plnenia základných funkcií verejnej služby s cieľom vyššej objektívnosti vysielania, najmä v oblasti spravodajstva a publicistiky, ako aj zo záverov pripomienkového konania k návrhu zákona, ktorý bol predmetom medzirezortného pripomienkového konania. Po skončení medzirezortného pripomienkového konania pristúpil predkladateľ k zásadnejším zmenám návrhu zákona,“ uvádza ministerstvo kultúry v materiáli.

Viac k témam: parlamentná schôdza, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska, zrušenie RTVS
Zdroj: SITA.sk – Poslanci budú rokovať o zrušení RTVS do úplného prerokovania bodu, následne budú hlasovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Chorvátsko očakáva rekordné množstvo turistov, obľúbenú destináciu navštevuje čoraz viac Slovákov

Vlani počas celého roka zavítalo do Chorvátska takmer 520-tisíc slovenských návštevníkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *