Home / SLOVENSKO / Štúdia spoločnosti Amazon o budúcnosti práce a kariérnom rozvoji odhalila, že 1 z 2 slovenských pracovníkov uprednostňuje pre úspešný kariérny rast odbornú prípravu na pracovisku pred vysokoškolským vzdelaním

Štúdia spoločnosti Amazon o budúcnosti práce a kariérnom rozvoji odhalila, že 1 z 2 slovenských pracovníkov uprednostňuje pre úspešný kariérny rast odbornú prípravu na pracovisku pred vysokoškolským vzdelaním

20.6.2024 (SITA.sk) – Štúdia sa uskutočnila v čase, keď Amazon oznámil ďalšie investície vo výške 40 miliónov eur do odbornej prípravy zamestnancov spoločnosti v rámci Európy.

Každý druhý Slovák* (52 %) sa domnieva, že odborná príprava na pracovisku alebo učňovská škola sú dnes hodnotnejšie pre úspech ľudí v práci ako tradičné vysokoškolské vzdelanie. Výsledky vyplývajú z novej slovenskej štúdie pre spoločnosť Amazon o kariére a trendoch na pracovisku. Menej ako dvaja z piatich (38 %) pracovníkov sú presvedčení, že tradičný vysokoškolský titul je pre dobrú kariéru rovnako dôležitý ako pred 10 rokmi.

Európska štúdia Amazon Future of Work & Career Development, ktorú uskutočnila spoločnosť Ipsos, tiež zistila, že takmer deväť z desiatich slovenských zamestnancov * (87 %) si myslí, že je dôležité naučiť sa novú zručnosť, pre zlepšenie svojej kariéry. S týmto tvrdením súhlasilo 74 % respondentov aj v prípade, že sa jedná o pracovné povýšenie. Pri uvažovaní o zmene pracovnej pozície, viac ako štyri pätiny (82 %) dospelých považuje za veľmi alebo trochu dôležité školenie zamerané na kariérny rast a vzdelávacie programy ponúkané potenciálnym zamestnávateľom sú viac alebo rovnako dôležité ako ich firemná kultúra (78 %) alebo lokalita kancelárie/pracoviska (77 %). Jedným z možných dôvodov je, že mnohí pracovníci v prieskume uviedli, že by sa cítili motivovaní (33 %), šťastní (30 %) a ocenení (27 %), keby pracovali pre spoločnosť, ktorá poskytuje prístup k školeniam o kariérnom rozvoji. Okrem toho, každý piaty pracovník na Slovensku (20 %) priznáva, že by si nemohol dovoliť zaplatiť si školenie.

Spoločnosť Amazon sa dlhodobo prispôsobuje neustále sa meniacim podmienkam v oblasti kariéry a vzdelávania a za posledné desaťročie, od kedy v Európe spustila program Career Choice, investovala do vzdelávacích programov viac ako 100 miliónov EUR. Program poskytuje predplatné školného vo výške 95 % až do výšky 5 600EUR na štyri roky (1 400EUR/ročne), na národne uznávané programy od 5 škôl po celom Slovensku. Pre svojich zamestnancov v celej krajine ponúka rôzne možnosti vzdelávania v rôznych populárnych a žiadaných pracovných oblastiach, od techniky a dopravy až po obchodnú administratívu a logistiku.

V budúcom roku plánuje Amazon investovať 40 miliónov EUR naprieč Európou do viac ako 25 nových programov v piatich európskych krajinách, aby podporila súčasné a budúce potreby na vzdelanie pre tisícky zamestnancov, ktorí sú zapojení do Career Choice. Momentálne majú slovenskí zamestnanci Amazonu prístup k viac ako 12 rôznym programom, ktoré im pomáhajú maximalizovať ich potenciál v rámci spoločnosti alebo mimo nej.

Od uvedenia programu Career Choice na Slovensku pred 6 rokmi, sa programu zúčastnilo viac ako 300 zamestnancov spoločnosti Amazon. Zatiaľ, čo niektorí zamestnanci odchádzajú zo spoločnosti Amazon, aby sa s novozískanými zručnosťami a certifikátmi z Career Choice venovali iným kariérnym príležitostiam, tisícky zamestnancov zostávajú a prechádzajú na nové pozície. Obľúbené oblasti štúdia sa pohybujú od technológie, cez strojárstvo, priemyselné systémy, administratívu, a obchodné štúdiá až po kurzy anglického jazyka.

Príkladom úspechu vďaka programu Career Choice je aj Michal, ktorý momentálne pôsobí na pozícii Team Lead v Českom Kojetíne. Michal sa ako bývalý elektrikár dostal po návrate zo zahraničia do reverzného centra v Seredi, kde si vďaka podpore manažérov a zapojenia sa do Career Choice vylepšil anglickú slovnú zásobu a kariérne sa posunul na pozíciu Interim Team Lead. „Za svoj rast v spoločnosti Amazon vďačím najmä programu Career Choice,“ povedal Michal na pozícii Team Lead. „Career Choice mi pomohol získať potrebnú kvalifikáciu. Som naozaj vďačný za svoju cestu a rast v spoločnosti Amazon.“ Všetkým by program Career Choice odporučil, „protože ľudia môžu objaviť nové veci, o ktorých si vôbec nemysleli, že by ich mohli baviť, napríklad angličtina,“ dodáva Michal, ktorý sa vďaka programu Career Choice naučil po anglicky a vypracoval sa na pozíciu tím lídra v reverznom centre v Seredi a momentálne pôsobí v distribučnom a robotickom centre Amazon v meste Kojetín v Českej republike.

Pokiaľ ide o pracovné miesta v budúcnosti, štúdia ukazuje, že kľúčovú úlohu pri zmierňovaní obáv pracovníkov bude zohrávať odborná príprava, pretože viac ako štvrtina (27 %) sa obáva, že v najbližších rokoch nebude mať dostatočné vzdelanie a zručnosti na vykonávanie svojej práce. V skutočnosti sa dve tretiny (67 %) domnievajú, že ľudia, ktorí dnes pracujú, sa budú musieť naďalej preškoľovať a aktualizovať svoje zručnosti, aby mohli vo svojom zamestnaní naďalej pracovať. Len 18 % zamestnancov však tvrdí, že majú prístup k odbornej príprave, ktorá im pomôže zmeniť ich kariérnu dráhu, a približne každý šiesty zamestnanec (17 %) tvrdí, že u svojho súčasného zamestnávateľa nemá vôbec žiadny prístup k odbornej príprave.

„Najnovšie prieskumy a rast nášho programu Career Choice jasne dokazujú, že pracovníci na Slovensku majú veľkú túžbu rozvíjať svoju kariéru prostredníctvom relevantných a dostupných programov odbornej prípravy,“ vysvetľuje Miloš Jasenčák, generálny manažér centra reverznej logistiky Amazon v Seredi a do dáva; „Spoločnosť Amazon je hrdá na to, že na Slovensku ponúka školiace programy pre zlepšenie v rôznych oblastiach a rozširuje tak dostupné možnosti kurzov, aby si zamestnanci v celej krajine mohli rozvíjať svoje zručnosti a využívali nové kariérne príležitosti v spoločnosti Amazon aj mimo nej.“

Program Career Choice je práve dostupný pre zamestnancov Amazonu v Austrálii, Českej republike, Francúzsku, Írsku, Južnej Afrike, Kanade, Kostarike, Nemecku, Poľsku, Slovensku, Španielsku, Taliansku, Spojenom kráľovstve a USA. Má prísny proces výberu partnerských vzdelávacích inštitúcií tretích strán, pričom vyberá partnerov, ktorí sa zameriavajú na pomoc zamestnancom v rámci vzdelávacích programov. Pomáhajú im s umiestnením na trhu práce a celkovo ponúkajú vzdelávanie, ktoré vedie ku kariérnemu rastu. Ak sa chcete dozvedieť viac o programe Career Choice na Slovensku, navštívte stránku www.amazoncareerchoice.com/Home?country=SVK.

Zdroje:

Prieskum realizovala prieskumná agentúra Ipsos UK pre spoločnosť Amazon. V rámci prieskumu bola dotazovaná reprezentatívna vzorka 2 000 respondentov vo veku 16-65 rokov na Slovensku pomocou online omnibusu ako aj vzorka 1 406 pracovníkov (1 263 zamestnancov a 143 samostatne zárobkovo činných dospelých). Vzorka je reprezentatívna s ohľadom na vek, pohlavie, región a pracovný status.

Dáta spĺňajú reálne rozdelenie populácie z pohľadu veku, pohlavia, regiónu, vzdelania a pracovného statusu, aby odrážali dospelú populáciu Slovenska. Zber dát bol realizovaný v období od 15. do 21. máj 2024.

* Tento prieskum sa uskutočnil v rámci globálnej štúdie v Austrálii, Kanade, Českej republike, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Poľsku, Južnej Afrike, Slovensku, Španielsku a Spojenom kráľovstve.

**Údaje o účasti na prieskume Career Choice od spoločnosti Amazon zozbierané na Slovensku v rokoch 2018 – 2024.

Informačný servis

Viac k témam: PR, Štúdia
Zdroj: SITA.sk – Štúdia spoločnosti Amazon o budúcnosti práce a kariérnom rozvoji odhalila, že 1 z 2 slovenských pracovníkov uprednostňuje pre úspešný kariérny rast odbornú prípravu na pracovisku pred vysokoškolským vzdelaním © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na včasné varovanie pred povodňami budú na východnom Slovensku nasadené merače (foto)

Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa doňho zapojil ako prvý na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *