Home / SLOVENSKO / Šimkovičová a Kotlár porušili na jachtárskych pretekoch svoje povinnosti, Nadácia Zastavame korupciu podáva podnet

Šimkovičová a Kotlár porušili na jachtárskych pretekoch svoje povinnosti, Nadácia Zastavame korupciu podáva podnet

19.6.2024 (SITA.sk) – Nadácia Zastavme korupciu podáva podnet na Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií vo veci podozrenia z porušenia ústavného zákona o ochrane verejného záujmu.

Dôvodom je, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) a poslanec parlamentu Peter Kotlár (SNS) robili reklamu spoločnosti, ktorá ponúka jachtárske zájazdy.

Tričká s logom spoločnosti

Podľa medializovaných informácií sa Martina Šimkovičová a Peter Kotlár 11. júna zúčastnili na jachtárskych pretekoch v chorvátskom meste Vodice. Fotografie z tohto podujatia ukazujú, že obaja mali na sebe tričká s logom spoločnosti, ktorá tieto jachtárske pobyty ponúka.

Podľa nadácie mohli týmto konaním porušiť ústavný zákon, ktorý verejným funkcionárom zakazuje používať svoju osobu, podobizeň, obrazovú snímku alebo záznam hlasu na reklamu.

„Ústavný zákon jasne stanovuje, že verejní funkcionári nesmú používať svoju osobu na reklamu, a týmto konaním mohli Šimkovičová a Kotlár porušiť svoje povinnosti,“ vysvetľuje právnik Nadácie Zastavme korupciu​​ Ľubomír Daňko.

Výboru poskytli dôkazný materiál

V prípade potvrdenia porušenia zákona môže výbor ministerke Šimkovičovej a poslancovi Kotlárovi uložiť sankciu vo výške ročného platu.

„Verejní funkcionári by mali byť príkladom pre občanov a dôsledne dodržiavať zákony. Používanie ich osoby na reklamu komerčných spoločností je neprijateľné a v rozpore s princípmi transparentnosti a zodpovednosti,“ prízvukuje riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Nadácia výboru poskytla spolu s podnetom aj dôkazný materiál vrátane fotografií a článkov z médií, ktoré dokumentujú účasť Martiny Šimkovičovej a Petra Kotlára na jachtárskych pretekoch. Výbor by mal podnet prešetriť a rozhodnúť o ďalšom postupe.

Viac k témam: Ministerka kultúry SR, poslanec Národnej rady SR, Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií
Zdroj: SITA.sk – Šimkovičová a Kotlár porušili na jachtárskych pretekoch svoje povinnosti, Nadácia Zastavame korupciu podáva podnet © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Kamenistá cesta k štyristoročnej Katarínke dostane asfaltový povrch, nápad dobrovoľníkov zrealizuje kraj

V rozpočte kraja je na túto investíciu vyhradených 360-tisíc eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *