Home / SVET / Sudcovia musia zvládnuť aj vyššiu mieru kritiky, podľa Angyalossyho však musí byť oprávnená (video)

Sudcovia musia zvládnuť aj vyššiu mieru kritiky, podľa Angyalossyho však musí byť oprávnená (video)

19.6.2024 (SITA.sk) – Sudcovia musia zvládnuť aj vyššiu mieru kritiky, pretože sú to ústavní činitelia, kritika však musí byť oprávnená. V rozhovore pre agentúru SITA to skonštatoval predseda Najvyššieho súdu Českej republiky Petr Angyalossy.

„Rozhodne by sudca nemal byť kritizovaný, ak to jeho rozhodnutie obstojí, ak je v súlade so zákonom, ak prejde napríklad aj opravnými prostriedkami a tie ho potvrdia. Potom nie je dôvod kritizovať to rozhodnutie len preto, že mne sa nemusí páčiť. Ale musia k tomu byť nejaké pádne argumenty, prečo je kritizované. To znamená, ak nie je správne, z nejakých skutočných, racionálnych dôvodov,“ vysvetlil Angyalossy.

Šéf českého najvyššieho súdu pripomenul, že v ČR majú právo „kárnych žalôb“ voči sudcom väčšinou predsedovia súdov, ale môže to byť napríklad aj prezident republiky a tiež minister spravodlivosti.

„Takže záležalo by na tom, či má dostatok podkladov k tomu, aby prípadnú kárnu žalobu na sudcu podal,“ doplnil Angyalossy.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2024/06/avizo-horizontal_petr-angyalossy_20240610_hranica-kritiky-sudcov.mp4

Viac k témam: Justícia, predseda Najvyššieho súdu Českej republiky, Súdnictvo, Súdy, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Sudcovia musia zvládnuť aj vyššiu mieru kritiky, podľa Angyalossyho však musí byť oprávnená (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Fico diskutoval s predstaviteľmi GRECO o korupcii, kritizoval predchádzajúcu vládu za zneužívanie trestného práva (foto)

Vláda SR berie odporúčania GRECO s plnou vážnosťou a rešpektom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *