Home / SLOVENSKO / Podpredseda parlamentu Žiga sa stretol s českým ministrom zahraničných vecí Lipavským

Podpredseda parlamentu Žiga sa stretol s českým ministrom zahraničných vecí Lipavským

18.6.2024 (SITA.sk) – Podpredseda parlamentu Peter Žiga, ktorý je poverený vedením Národnej rady (NR) SR sa stretol s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským. Diskutovali o bilaterálnych vzťahoch a ich rozvoji, spolupráci národných parlamentov, a tiež o možnostiach rozšírenia spolupráce.

Kvalitné vzťahy

Ako informovali z Kancelárie NR SR, Lipavský a Žiga sa zhodli na tom, že kvalitné vzťahy medzi oboma štátmi sú dôležité pre ich rozvoj. Obaja tiež akcentovali potrebu nielen udržiavať, ale aj zintenzívniť kontakt na úrovni národných vlád a parlamentov.

Žiga tiež v rámci diskusie o spolupráci na úrovni národných zákonodarných zborov vyjadril záujem o rozvoj odborného dialógu medzi výbormi. „Vzájomná inšpirácia pri tvorbe legislatívy; koordinácia v témach ako čerpanie finančných prostriedkov z Európskej únie, nedostatok pracovnej sily alebo nelegálna migrácia sú aktuálne výzvy, ktoré nám parlamentný dialóg môže napomôcť zvládnuť,“ uviedol podpredseda NR SR. Za dôležitú súčasť spolupráce označil aj parlamentnú platformu Vyšehradsekj štvorky či spoluprácu štátov v rámci Slavkovského formátu.

Rozšírenie spolupráce

„Záverečnou témou rokovania boli možnosti rozšírenia spolupráce medzi ČR a SR. Podpredseda NR SR a minister zahraničných vecí ČR sa zhodli na dôležitosti spolupracovať aj na nepolitickej úrovni,“ uviedli z kancelárie NR SR.

V tomto smere Žiga a Lipavský hovorili napríklad o výmene informácií v oblasti informatiky, širšej spolupráci v kultúrnej oblasti či spolupráci v ekonomike, jadrovej energetike alebo obrane.

Viac k témam: český minister zahraničia, Podpredseda parlamentu, Spolupráca, V4 Visegrádska štvortka
Zdroj: SITA.sk – Podpredseda parlamentu Žiga sa stretol s českým ministrom zahraničných vecí Lipavským © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda na oslavy 80. výročia SNP vyčlenila takmer tri milióny eur, hlavným organizátorom je ministerstvo obrany

Naplánovaná je Historická prezentácia, slávnostný koncert Štátnej opery Banská Bystrica aj vojenská prehliadka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *