Home / SVET / Súdna rada SR zvolila kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva, jedným z nich je aj bývalý politik Procházka (video)

Súdna rada SR zvolila kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva, jedným z nich je aj bývalý politik Procházka (video)

18.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizované, 18. júna, 15:14

Súdna rada SR v utorok zvolila za kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva doterajšieho ad hoc sudcu daného súdu Ondreja Laciaka, žilinskú sudkyňu Marcelu Dolníkovú Žabkovú aj právnika a bývalého politika Radoslava Procházku.

Rozhodnutie musí ešte odobriť vláda, pričom jedného sudcu spomedzi kandidátov nakoniec zvolí Parlamentné zhromaždenie Rady Európy.

Zvolení kandidáti

Procházka v minulosti mimo iného pôsobil ako zástupca SR pred súdmi Európskej únie či ako spolupredseda Pracovnej skupiny pre spravodlivosť a vnútro v rámci Národného konventu SR o Európskej únii. Procházku za kandidáta navrhlo Združenie sudcov Slovenska a Slovenská advokátska komora.

Ondreja Laciaka nominovala Notárska komora SR, Združenie sudcov Slovenska a Slovenská advokátska komora. Od roku 2016 pôsobí na ESĽP ako ad hoc sudca. Zároveň je, okrem iného, aj predsedom Výboru pre trestné právo v Rade Európskych advokátskych komôr.

Marcela Dolníková Žabková aktuálne pôsobí ako sudkyňa Okresného súdu Žilina a absolvovala študijný pobyt priamo na danom súde so sídlom v Štrasburgu. Na post sudkyne ESĽP ju navrhol člen súdnej rady Peter Šamko.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/marcela-kosova_kandidati-na-sudcu-eslp.mp4

Rodovo vyvážený zoznam kandidátov

Je dôležité z môjho pohľadu, že súčasťou kandidátky je aj žena,“ povedala po hlasovaní pre médiá šéfka súdnej rady Marcela Kosová s tým, že aj samotný ESĽP si zakladá na tom, aby bol zaslaný zoznam kandidátov rodovo vyvážený.

Ako doplnila, kompetenciu vyjadriť sa ku kandidátom má teraz vláda. Kosová dodala, že pevne verí, že jeden z kandidátov na sudcov európskeho súdu bude nakoniec úspešný.

ESĽP je inštitúciou Rady Európy, pričom je zložený z toľkých sudcov, koľko je členských štátov Rady Európy. Na súd sa môže obrátiť každý jednotlivec, mimovládna organizácia, alebo skupina osôb, ktorá sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach (EDĽP) alebo dodatkovými protokolmi k EDĽP.

Viac k témam: Kandidáti, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Súdna rada SR zvolila kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva, jedným z nich je aj bývalý politik Procházka (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Belgický premiér skritizoval pápeža za sexuálne zneužívanie a zatajovanie v cirkvi (foto)

Pápež a predseda vlády by neskôr počas piatka mali absolvovať osobné stretnutie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *