Home / šport / Ostatné športy / Tím Boston Celtics dominantným spôsobom zvládol piaty zápas, na konto si pripísal rekordný 18. titul (video)

Tím Boston Celtics dominantným spôsobom zvládol piaty zápas, na konto si pripísal rekordný 18. titul (video)

18.6.2024 (SITA.sk) – Basketbalisti tímu NBA Boston Celtics zvíťazili v noci na utorok na svojej palubovke nad Dallasom Mavericks 106:88 a vo finálovej sérii uspeli 4:1 na zápasy. Tím zo štátu Massachusetts si tak na konto pripísal rekordný 18. titul, čím sa v historickom poradí najúspešnejších klubov odpútal od Los Angeles Lakers, ktorý zodvihol trofej nad hlavu doteraz sedemnásťkrát.

V piatom finálovom zápase v bostonskej TD Garden zverenci trénera Joa Mazzullu previedli dominantný výkon, pričom v zápase ani raz neprehrávali. Boston ovládol najprestížnejšiu basketbalovú súťaž na svete po dlhom šestnásťročnom čakaní.

Celý čas počúvame o minulosti Celtics. Toto je nový tím, ktorý ale vstrebal všetky tie skúsenosti, poučil sa z nich a našiel svoju cestu k titulu,“ povedal Jaylen Brown, ktorého vyhlásili za najužitočnejšieho hráča finále play-off.

Emócie najlepšieho strelca

Emócie premohli aj najlepšieho strelca rozhodujúceho súboja, 31-bodového Jaysona Tatuma.

Mám slzy v očiach, zmenil sa mi svet. Ďakujem každému, kto má na tejto výhre podiel. Pre toto som začal hrať basketbal. Dokázali sme to!“ podelil sa o pocity krídelník Bostonu, ktorý mal najvyšší bodový priemer vo finále, a síce, 22,8 bodu na duel.

Najväčší dar pre trénera je poznanie, že má hráčov, ktorí sa chcú nechať viesť a neustále sa chcú zlepšovať. Môžem si jedine vážiť, že som v prostredí, v ktorom sa kladie dôraz na učenie sa, koučovanie a napredovanie. Nemôžete sa stať dobrým trénerom, ak to od vás nevyžadujú hráči,“ povedal tréner víťazného tímu Joe Mazzulla, ktorý je známy svojim kamarátskym vzťahom s futbalovým koučom Pepom Guardiolom.

Piaty najmladší tréner

Mazzulla získal ako 35-ročný titul ako piaty najmladší tréner od roku 1950, keď sa NBL zlúčila s BAA a vznikla NBA. Určite je najmladší od roku 1968, keď titul získal legendárny Bill Russel ako hrajúci tréner vo veku 34 rokov. Mazzulla oslávi 36. narodeniny v posledný júnový deň.

Mazzulla je mladší ako viacero aktívnych hráčov v NBA vrátane 38-ročného Ala Horforda, ktorý získal titul v drese Bostonu po 17-ročnom čakaní,“ všimol si web sports.yahoo.com.

Pekelne dobrá sezóna

Dallas neuspel vo svojom prvom finále od roku 2011 aj napriek skvelému výkonu slovinskej basketbalovej hviezdy Luku Dončiča, ktorý v piatom finálovom dueli zaznamenal 28 bodov a 12 doskokov. Proti bývalému zamestnávateľovi sa nedarilo ďalšej hviezde Mavericks Kyriemu Irvingovi. Nazbieral iba 15 bodov.

Aj keď sme nezískali titul a sme teraz smutní, tak to od nás bola pekelne dobrá sezóna. Som hrdý na každého v tíme. Máme byť na čo hrdí,“ povedal Dončič, ktorý stále čaká na zisk trofeje pre víťaza NBA.

Viac k témam: Play-off NBA
Zdroj: SITA.sk – Tím Boston Celtics dominantným spôsobom zvládol piaty zápas, na konto si pripísal rekordný 18. titul (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Duel Mikea Tysona s youtuberom Jakeom Paulom sa odkladá, bývalý boxerský šampión má zdravotné problémy

Tyson a Paul v piatok vyhlásili, že na budúci týždeň oznámia nový dátum duelu, ktorý sa mal pôvodne uskutočniť 20. júla v texaskom Arlingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *