Home / SLOVENSKO / Najstarší folklórny festival oslávi 70 rokov

Najstarší folklórny festival oslávi 70 rokov

14.6.2024 (SITA.sk) – Najstarší a významný folklórny festival oslávi už čoskoro krásnych 70 rokov. Oslavy bohatej a rozmanitej rusínskej a ukrajinskej kultúry sa budú konať vo Svidníku počas víkendu od 21. – 23. júna. Slávnosti rusínsko-ukrajinskej kultúry sú najväčším podujatím svojho druhu v našom regióne, ktoré každoročne privíta tisícky návštevníkov zo Slovenska i zahraničia. Toto podujatie ponúka jedinečnú príležitosť na stretnutie s tradičnou hudbou, tancom, folklórom a remeslami, ktoré odrážajú bohaté kultúrne dedičstvo našich predkov.

Bohatý program 70. ročníka

Originalita je presne to, čím sa odlíšujeme od ostatných festivalov. V programe 70. slávnsotí účinkujú tie najlepšie súbory, ale aj hostia zo susedných krajín. Hostia a návštevníci festivalu sa môžu tešiť na skvelého Štefana Šteca, Marku Mačoškovú, PUĽS, Rolland z Čirča a mnoho ďalších detských a dospelých folklórnych súborov zo Slovenska i zahraničia.

Jedinečné tradície a tvorivé dielničky

Okrem bohatého hlavného a sprievodného programu na javisku svidníckeho amfiteátra vás čaká pestrý program aj mimo neho. Výroba cínových šperkov, bloková tlač, folklórne účesy, maľovanie na hodváb či tkanie na krosnách si tak budú môcť vyskúšať detičky aj dospelí vždy hodinu pred začatím programu. A pre najmenších návštevníkov je pripravená Detská lúka s množstvom zábavy a ARAKOVO – možnosť byť v priamom kontakte s najrôznejšími papagájmi a iným exotickým vtáctvom.

História

Prvý folklórny festival sa uskutočnil 4. – 5. júna 1955 v Medzilaborciach. II. festival ľudovej umeleckej tvorivosti na Východnom Slovensku sa uskutočnil 23. – 24. júna 1956 vo Svidníku. Organizátori I. a II. festivalu ĽUT, neskôr Slávností piesní a tancov pôvodne chceli organizovať festivaly každý rok v inom mestečku. Nakoniec výstavbou amfiteátru vo Svidníku pre tento účel, padlo rozhodnutie o stálom mieste jeho konania.

Do Svidníka preto pozývame všetkých milovníkov tradícií, ľudovej hudby a zábavy. Zúčastnite sa 70. ročníka osláv rusínsko-ukrajinskej kultúry. Príďte si vychutnať deň plný hudby, tanca, jedla a radosti. 3-dňovú permanentku je možné zakúpiť v sieti ticketportal za skvelú cenu 5€ a 3€. Vo svidníckom turistickom informačnom centre vám radi pomôžu s naplánovaním vášho predĺženého víkendu vo Svidníku, aby ste svoju dovolenku využili naplno.

Informačný servis

Viac k témam: Festival, Folklór, folklórny festival, PR
Zdroj: SITA.sk – Najstarší folklórny festival oslávi 70 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bratislavská polícia má za sebou rušnú noc, zasahovala pri dvoch tragických udalostiach

V prvom prípade išlo o muža, ktorý ležal na koľajniciach vo Vrakuni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *