Home / EKONOMIKA / Zamestnávatelia môžu spracovávať PN-ky svojich zamestnancov rýchlejšie a jednoduchšie

Zamestnávatelia môžu spracovávať PN-ky svojich zamestnancov rýchlejšie a jednoduchšie

14.6.2024 (SITA.sk) – Zamestnávatelia si môžu uľahčiť svoj prehľad o práceneschopnosti zamestnancov a jej ďalšie spracovanie. Sociálna poisťovňa ponúka elektronickú službu, ktorá umožňuje automatický prenos dát elektronickej PN (ePN) z portálu eSlužieb poisťovne priamo do mzdového sofvéru.

Modul pre elektronické splnomocnenie

Súčasťou služby B2B odvádzateľ je modul pre elektronické splnomocnenie, ktorý plne nahrádza papierovú formu, odbúrava cestu k notárovi a nie je potrebné ani zasielať samotné splnomocnenie cez eSchránku. V prípade, že si zamestnávateľ želá splnomocniť externú účtovnú firmu, môže elektronicky poveriť inú firmu (zamestnávateľa) na výkon činnosti v jeho mene.

Predpokladom je, aby obe strany boli účastníkmi B2B, teda zamestnávateľ, ktorý chce splnomocniť na výkon činnosti v jeho mene inú firmu, ako aj firma, ktorá bude vykonávať činnosť v mene iného zamestnávateľa. Preto je potrebné, aby obe strany podali žiadosť a bola im zriadená služba B2B.

Identifikátor firmy

Zamestnávateľ spraví tak, že v samotnej službe si zvolí časť určenú pre splnomocnenie, zadá identifikátor B2B firmy, ktorého chce splnomocniť. Identifikátor B2B dostane každý účastník so zriadenou službou B2B.

Ak si zamestnávateľ želá splnomocniť na výkon činnosti vo svojom mene iný subjekt B2B, obaja účastníci musia podať žiadosť a následne im musí byť zriadená služba B2B odvádzateľ poistného, Následne jeden účastník poverí druhého priamo cez túto možnosť v rámci služby B2B odvádzateľ poistného. V prípade, že si zamestnávateľ želá priamo využívať službu B2B, nie splnomocniť externú účtovnú firmu, musí poveriť aj samého seba.

Viac k témam: Elektronická PN-ka, Práceneschopnosť, Sociálne
Zdroj: SITA.sk – Zamestnávatelia môžu spracovávať PN-ky svojich zamestnancov rýchlejšie a jednoduchšie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Výrazne nižšia transparentnosť a otvorené dvere korupčníkom, reaguje Remišová na novelu verejného obstarávania

Poslankyňa Veronika Remišová (Za ľudí) zareagovala na obsah vládnej novely verejného obstarávania, ktorú s koalíciou podporila aj časť poslancov opozície z KDH.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *