Home / EKONOMIKA / Zmrazenie ruských aktív je podľa Putina krádež, ktorá nezostane nepotrestaná

Zmrazenie ruských aktív je podľa Putina krádež, ktorá nezostane nepotrestaná

14.6.2024 (SITA.sk) – Zmrazenie ruských aktív zo strany Západu je podľa ruského vodcu Vladimira Putina krádež, ktorá „nezostane nepotrestaná“.

Vyhlásil to na pôde ruského ministerstva zahraničia krátko po tom, ako skupina najvyspelejších ekonomík sveta G7 dosiahla dohodu o pôžičkovom balíku v objeme 50 miliárd dolárov pre Ukrajinu za použitia zmrazeného ruského majetku.

Krádež zostane krádežou

Putin obvinil západné krajiny, že „teraz rozmýšľajú o nejakom právnom základe, aby si úplne privlastnili“ zmrazené aktíva a devízové ​​rezervy.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Napriek všetkým úkladom, krádež zostane krádežou a nezostane nepotrestaná,“ povedal a dodal, že je očividné, že napriek všetkým krokom je všetkým krajinám, spoločnostiam a štátnym fondom zrejmé, že ich aktíva a rezervy nie sú na Západe „ani zďaleka v bezpečí“.

Prvé platby budú v tomto roku

Skupina G7 sa vo štvrtok dohodla na zablokovaní sankcionovaných ruských aktív, kým Moskva nezaplatí reparácie za inváziu na Ukrajinu.

To pripravuje pôdu pre oznámenie dohody o pôžičke, ktorá využije úroky a príjmy zo zmrazených ruských aktív, ktoré sú vo výške viac ako 260 miliárd dolárov a prevažne držané v Európe, aby sa zabezpečila suma 50 miliárd dolárov.

Americký predstaviteľ, ktorý s médiami komunikoval pod podmienkou anonymity, uviedol, že prvé platby sa uskutočnia tento rok.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, zmrazené aktíva
Zdroj: SITA.sk – Zmrazenie ruských aktív je podľa Putina krádež, ktorá nezostane nepotrestaná © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Výrazne nižšia transparentnosť a otvorené dvere korupčníkom, reaguje Remišová na novelu verejného obstarávania

Poslankyňa Veronika Remišová (Za ľudí) zareagovala na obsah vládnej novely verejného obstarávania, ktorú s koalíciou podporila aj časť poslancov opozície z KDH.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *