Home / SLOVENSKO / Poďte slušne, no dôrazne vyjadriť svoj nesúhlas. Občianske organizácie pozývajú na Pochod za slobodu a demokraciu

Poďte slušne, no dôrazne vyjadriť svoj nesúhlas. Občianske organizácie pozývajú na Pochod za slobodu a demokraciu

14.6.2024 (SITA.sk) – V hlavnom meste Bratislava sa v utorok 18. júna bude pochodovať za slobodu a demokraciu. Pochod Za slobodu a demokraciu organizujú platformy a iniciatívy zastupujúce značnú časť slovenskej občianskej spoločnosti, ide o dosiaľ najväčšie spojenie týchto platforiem a organizácií.

Pochod by mal vyjadriť ich postoj a odhodlanie chrániť slobodu a nezávislosť médií, životné prostredie, kultúru, mimovládne organizácie, ale aj princípy právneho štátu. Organizátormi pochodu sú Otvorená Kultúra!, Platforma pre demokraciu, Klimatická koalícia, Občianske združenie Mier Ukrajine, a tiež organizátori občianskych protestov v rôznych slovenských mestách.

Podujatie sa začne o 17:00 na Námestí SNP v Bratislave, pochodujúci odtiaľ zamieria na Námestie slobody. O 18:00 sa tu pripoja ku koncertu Pohody a Rozhlasu a televízie Slovenska na podporu slobody médií.

Podkopávajúce návrhy zákonov

Počas aktuálnej schôdze parlamentu sa rokuje o množstve návrhov zákonov, ktoré podkopávajú slobodu a nezávislosť médií, ohrozujú ochranu životného prostredia a základné občianske práva. Považujeme za nevyhnutné ukázať, že silná občianska spoločnosť je tu a bude chrániť inštitúcie a základné piliere demokracie,” vysvetlili organizátori pochodu.

Poukázali napríklad na nový zákon o verejnoprávnom telerozhlase, legislatívu, ktorá upravuje právo na opravu, zákon o slobodnom prístupe k informáciám či zákon povoľujúci výruby stromov, ktorý vetovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Dôrazné vyjadrenie nesúhlasu

Zmeny v zákone o posudzovaní vplyvov na životné prostredie či zákon proti mimovládkam síce boli odsunuté na september, ale aj tieto ohrozujú občianske práva a slobody zakotvené v ústave,“ dodali organizátori a podotkli, že k menovaným zákonom sa pridáva aj vládou čerstvo schválený „lex atentát“, ktorý by mohol priniesť zmeny v práve na zhromažďovanie.

Pozývame každého, komu záleží na slobodnej a demokratickej budúcnosti Slovenska. Prineste si transparenty, píšťalky, rapkáče a poďte slušne, no dôrazne vyjadriť svoj nesúhlas s tým, ako je aktuálne spravovaný štát patriaci nám všetkým,” uzatvárajú v stanovisku organizátori pochodu.

Viac k témam: Iniciatíva Mier Ukrajine, Lex-atentát, Mimovládne organizácie, Platforma Otvorená kultúra!, Pochod, Prezidentka SR, Sloboda médií, Zákon o slobodnom prístupe k informáciám
Zdroj: SITA.sk – Poďte slušne, no dôrazne vyjadriť svoj nesúhlas. Občianske organizácie pozývajú na Pochod za slobodu a demokraciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na včasné varovanie pred povodňami budú na východnom Slovensku nasadené merače (foto)

Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa doňho zapojil ako prvý na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *