Home / EKONOMIKA / Úrad špeciálnej prokuratúry splnil svoje poslanie, prokuratúra sa však bez neho zaobíde, myslí si Remeta (video)

Úrad špeciálnej prokuratúry splnil svoje poslanie, prokuratúra sa však bez neho zaobíde, myslí si Remeta (video)

14.6.2024 (SITA.sk) – Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) splnil svoje poslanie pri eliminácii násilnej trestnej činnosti a inej organizovanej kriminality, avšak v dnešnej dobe prokuratúra vie zabezpečiť postihovanie tejto kriminality aj v podmienkach krajských prokuratúr, okresných prokuratúr a generálnej prokuratúry.

V rozhovore pre agentúru SITA to povedal bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta. Doplnil, že v tejto súvislosti nevidí žiadne riziko pre štát a trestnú politiku štátu, že by štát nedokázal plnohodnotne bojovať s organizovanou formou kriminality, s korupciou alebo s trestnými činmi poškodzujúcimi finančne záujmy Európskej únie.

V dobe vzniku bol opodstatnený

Remeta pripomenul, že ÚŠP vznikol v roku 2004, pričom jeho vznik bol v tom období podľa jeho názoru opodstatnený, keďže stav kriminality a jej nebezpečnosť v spoločnosti si vyžadovala prijať určité, na tú dobu špecifické prostriedky a opatrenia.
„Po 20 rokoch v roku 2024 je možné hodnotiť zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry ako legitimnú snahu štátu primerane racionálne využívať finančné prostriedky štátu na postihovanie kriminality,“ skonštatoval krajský prokurátor.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/studio-sita-omsenie-judr.-rastislav-remeta-phd.-krajsky-prokurator-krajska-prokuratura-bratislava.mp4

Krajské prokuratúry sú plne vybavené

Krajské prokuratúry sú podľa Remetu plne vybavené na to, aby postihovali trestnú činnosť v kompetencii ÚŠP.

„Vzhľadom aj na štatistické ukazovatele nápadu trestnej činnosti a počet obžalôb podaných Úradom špeciálnej prokuratúry si osobne myslím, že tento charakter trestnej činnosti absolútne vedia vykryť pri jeho zákonnom postihovaní, čo sa týka kapacít odborného substrátu, krajské prokuratúry. A v podstate za necelé tri mesiace krajské prokuratúry absolútne zvládajú tento typ agendy,“ dodal Remeta.

Viac k témam: bratislavský krajský prokurátor
Zdroj: SITA.sk – Úrad špeciálnej prokuratúry splnil svoje poslanie, prokuratúra sa však bez neho zaobíde, myslí si Remeta (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Za dva roky ruskej vojny stratilo ukrajinské poľnohospodárstvo desať miliárd dolárov

Straty spôsobilo napríklad zničenie strojov v hodnote 5,8 miliardy dolárov a poškodenie zvieracích fariem za viac ako 250 miliónov dolárov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *