Home / SLOVENSKO / Slovenská pošta vydáva prezidentskú známku Petra Pellegriniho, dostupná bude od inaugurácie

Slovenská pošta vydáva prezidentskú známku Petra Pellegriniho, dostupná bude od inaugurácie

14.6.2024 (SITA.sk) – Slovenská pošta vydáva prezidentskú poštovú známku Petra Pellegriniho. Známku vydávajú od soboty 15. júna, a teda odo dňa inaugurácie novozvoleného prezidenta.

Známka Prezident SR podľa slov Slovenskej pošty reflektuje tradíciu aj moderné trendy, má špecifický kruhový tvar a využíva technológiu samolepky.

Celkový náklad 120-tisíc kusov známok

Známka má priemer 35 mm a vydáva sa na hárku so šiestimi známkami, čo súčasne symbolizuje šiesty mandát prezidenta SR. Celkový náklad je 20-tisíc hárkov, a teda 120-tisíc kusov známok. Cena jednej známky bude jedno euro a verejnosť si ju môže zakúpiť od 15. júna.

Pošta súčasne opísala, že známka sa tlačí piatimi farbami, z čoho tri farby sa používajú na tlač portrétu. Dve na sprievodnú symboliku, tlač nominálnej hodnoty sa tlačí červenou farbou a nápis Slovensko tmavomodrou farbou.

Akademický maliar Vladislav Rostoka

Zúbky na známkach sú vyrobené špeciálne upravenou raznicou. Autorkou grafického dizajnu známky je akademický maliar Vladislav Rostoka, ktorý šikovne zakomponoval monogram prezidenta PP do štátno-heraldického symbolu lipovej ratolesti.

„Ak zakryjeme polovicu lipovej ratolesti, objavíme do seba vsunuté veľké a malé P – Peter Pellegrini,“ priblížila pošta a informovala, že v deň uvedenia známky budú mať mimoriadne otvorenú predajňu POFIS na Námestí SNP v Bratislave od 8:00 do 12:00, kde bude k dispozícii aj príležitostná poštová pečiatka.

Zberateľské obálky s pečiatkou FDC

Slovenská pošta zároveň vydá aj špeciálne zberateľské obálky s pečiatkou FDC, ktoré obsahujú čelný pohľad na prezidentský palác a text sľubu prezidenta SR. Cena pamätného listu bude 1,70 eur.

Slávnostná inaugurácia prezidentskej známky sa uskutoční 19. júna o 15:00 v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici s prítomnosťou samotného prezidenta, ktorý bude podpisovať známky filatelistickým zberateľom i širokej verejnosti.

Vladislav Rostoka, autor dizajnu, je skúsený známkový tvorca s množstvom domácich a zahraničných ocenení. Je autorom dizajnu posledných prezidentských známok venovaných Andrejovi Kiskovi a Zuzane Čaputovej a získal uznanie za svoju prácu aj na medzinárodnej úrovni. Vydávanie prezidentských poštových známok je už tradičnou poštovou praxou, ktorá sa začala v roku 1840 známkou britskej kráľovnej Viktórie a pokračuje dodnes v rôznych krajinách sveta vrátane Slovenska. Prvú prezidentskú známku v Československu vydali v roku 1920 pri príležitosti 70. narodenín Tomáša Garrigue Masaryka. V tradícii sa pokračuje aj po rozdelení Česko-Slovenska ako na Slovensku, tak aj v Česku.

Viac k témam: Inaugurácia prezidenta, novozvolený prezident, Poštová známka
Zdroj: SITA.sk – Slovenská pošta vydáva prezidentskú známku Petra Pellegriniho, dostupná bude od inaugurácie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poslanci parlamentu zablokovali hlasovanie o novele zákona o Audiovizuálnom fonde

Opozícia kritizuje koalíciu, že k novele zákona chce prijať pozmeňujúci návrh, od ktorého podania ešte neuplynulo 48 hodín a je dlhší, než prvotne predložené zmeny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *