Home / SLOVENSKO / Hnutie Republika našlo silnú podporu pod Tatrami a na Spiši, nezaostával ani Smer či KDH

Hnutie Republika našlo silnú podporu pod Tatrami a na Spiši, nezaostával ani Smer či KDH

10.6.2024 (SITA.sk) – Silnú podporu našlo pod Tatrami a na Spiši počas sobotňajších volieb do Európskeho parlamentu aj hnutie Republika. Víťazilo v niektorých obciach v Popradskom, Kežmarskom aj Levočskom a Ľubovnianskom okrese, alebo obsadila aj druhé či tretie miesto.

Dvaja europoslanci

Napríklad v obci Lúčka v Levočskom okrese dosiahla 49 percent, a v Pavľanoch jej patrila polovica z celkového počtu odovzdaných hlasov. Do europarlamentu sa dostali dvaja kandidáti za Republiku – Milan Uhrík a Milan Mazurek.

V Popradskom okrese zvíťazilo hnutie PS s 28,7 percenta hlasmi, Republika skončila tretia po Smere, keď dosiahla viac ako 13 percent. V rámci obcí sa delila o prvenstvo v Hranovnici s PS, obe hnutia dosiahli podporu po 19,51 percenta hlasov voličov, a v Jánovciach so Smerom-SD s viac ako 22 percentami.

Vyše 20 percent

V Kravanoch zvíťazilo hnutie Republika s viac ako 21 percentami, za ňou nasledovalo KDH s takmer 18 percentami. V Liptovskej Tepličke bolo víťazom KDH s takmer 27 percentami, Republika získala 21 percent. V Lučivnej malo hnutie Republika viac ako 22 percent, ale PS viac ako 29 percent.

Prvenstvo ušlo Republike tesne v Šuňave, kde jeho kandidátov volilo takmer 22 percent voličov, Smeru-SD odovzdalo svoj hlas viac ako 23 percent voličov. V okresnom Poprade mala Republika takmer 13 percent, pred ňou skončilo PS s takmer 30 percentami a Smer-SD s viac ako 22 percentami.

Levočský okres

V Levočskom okrese síce zvíťazil Smer s 22,67 percenta odovzdaných hlasov, Republika skončila ako štvrtá so ziskom 14,36 percenta, našli sa však obce, v ktorých voliči uprednostnili kandidátov tohto hnutia. Prvenstvo získalo v obciach s menším počtom obyvateľov, ako sú Brutovce (28 percent) a Doľany (viac ako 22 percent).

V Lúčke jej patrilo 49 percent zo 43 platných hlasov a v Pavľanoch si jej kandidátov vybrala polovica z dokopy 28 voličov. V Jablonove sa Republika delila o prvenstvo so Smerom, keď získali obe podporu po 24,4 percenta.

Delené prvenstvo

V okrese Kežmarok získalo najviac hlasov hnutie PS, a to 20,77 percenta, Republika s viac ako 15 percent hlasov voličov bola štvrtá. Zvíťazila však v obci Havka, kde jej svoj hlas dalo 46 percent z trinástich voličov, v Holumnici s takmer 24 percentami, aj v Tvarožnej s viac ako 23 percentami hlasov voličov. V Zálesí volil rovnaký počet voličov kandidátov Republiky aj PS, obe hnutia dosiahli podporu zhodne 21,62 percenta.

Takmer 15 percent hlasov získalo hnutie Republika v Ľubovnianskom okrese, predbehol ju však Smer s takmer 27 percentami a KDH s viac ako 16 percentami. Voliči sa o víťazstvo hnutia Republika postarali v Haligovciach (takmer 39 percent), Nižných Ružbachoch (takmer 33 percent). V Legnave sa o prvenstvo podelila Republika so Smerom a KDH, všetky tri politické subjekty získali po 19,6 percenta hlasov.

Viac o téme: Voľby do Európskeho parlamentu 2024

>>> Online (minúta po minúte): Eurovoľby 2024 na Slovensku

Viac k témam: Spiš, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Hnutie Republika našlo silnú podporu pod Tatrami a na Spiši, nezaostával ani Smer či KDH © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo vnútra musí podľa Mikulca riešiť situáciu na policajnej akadémii, rektor má na svedomí odchody odborníkov

Tiež sa podľa exministra stihol zviditeľniť medializovanou kauzou, keď nemiestne komunikoval s externou študentkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *