Home / SVET / Severské krajiny sa vzopreli trendu vzostupu krajnej pravice, v eurovoľbách sa darilo zeleným a ľavicovým stranám

Severské krajiny sa vzopreli trendu vzostupu krajnej pravice, v eurovoľbách sa darilo zeleným a ľavicovým stranám

10.6.2024 (SITA.sk) – V severských členských štátoch Európskej únie v eurovoľbách sú víťazné zelené a ľavicové strany. Švédsko, Dánsko a Fínsko sa pritom vzopreli trendu, ktorý ovládol euroblok, a teda vzostupu krajnej pravice v dôsledku obáv z migrácie.

Výsledky európskych volieb v týchto troch krajinách poukazujú na to, že otázky životného prostredia sú v regióne stále dôležité.

Strana Švédski demokrati, ktorá má radikálne krajne pravicové korene a v národných voľbách v roku 2022 bola druhá najsilnejšia, v nedeľu skončila štvrtá.

V Dánsku uspeli proeurópske strany, pričom najväčšie zisky mala environmentálne orientovaná Socialistická ľudová strana. Za ňou nasledovali vládni sociálni demokrati a liberáli.

Vo Fínsku získala najviac hlasov vládna strana Národná koalícia, a to 25 percent. Ľavicová aliancia si však v porovnaní s predošlými eurovoľbami pripísala zisky a populisticka strana Fíni zase stratila.

Viac o téme: Voľby do Európskeho parlamentu 2024

>>> Online (minúta po minúte): Eurovoľby 2024 na Slovensku

Viac k témam: Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Severské krajiny sa vzopreli trendu vzostupu krajnej pravice, v eurovoľbách sa darilo zeleným a ľavicovým stranám © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia požičia Ukrajine desiatky miliárd eur, podľa von der Leyenovej je potrebná ďalšia podpora

Zelenskyj povedal, že jeho prioritami je prestavba ukrajinskej energetickej siete, výstavba ďalších protileteckých krytov, zlepšenie situácie školstva a nákup väčšieho množstva zbraní a munície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *