Home / SVET / V Slovinsku zvíťazili konzervatívci, najviac hlasov získala opozičná Slovinská demokratická strana

V Slovinsku zvíťazili konzervatívci, najviac hlasov získala opozičná Slovinská demokratická strana

10.6.2024 (SITA.sk) – Väčšinu hlasov vo voľbách do Európskeho parlamentu v Slovinsku získala pravicová opozičná Slovinská demokratická strana (SDS). Vládnuca liberálna strana Hnutie Sloboda premiéra Roberta Goloba obsadila druhú pozíciu.

Za SDS hlasovalo 30,8 percenta zúčastnených voličov, čo znamená, že v europarlamente obsadí štyri z deviatich slovinských kresiel. Hnutie Sloboda získalo 22,1 percenta hlasov, čiže dva mandáty. Zvyšné tri mandáty dostali menšie strany.

Líder Slovinskej demokratickej strany Janez Janša, ktorý je v oblasti protiimigrantskej politiky rozhodným spojencom maďarského premiéra Viktora Orbána, vyzval vládnu koalíciu, aby rozpustila parlament a vyhlásila predčasné voľby. Predseda vlády však uviedol, že je s volebnými výsledkami spokojný, pričom konštatoval, že stredoľavicové strany v Slovinsku celkovo dostali viac hlasov ako pravicové.

Viac o téme: Voľby do Európskeho parlamentu 2024

>>> Online (minúta po minúte): Eurovoľby 2024 na Slovensku

Viac k témam: Maďarský premiér, Slovinský premiér, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – V Slovinsku zvíťazili konzervatívci, najviac hlasov získala opozičná Slovinská demokratická strana © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina by mohla vstúpiť do Európskej únie do roku 2030, podľa Kataríny Mathernovej je to reálny cieľ

Pri vstupe nejakej krajiny do EÚ nejde len o technický proces rokovaní, ale tiež o samotnú ratifikáciu všetkými členskými štátmi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *