Home / SLOVENSKO / Eurovoľby v Česku vyhralo opozičné hnutie ANO, prekvapením je koalícia Prísaha a Motoristi

Eurovoľby v Česku vyhralo opozičné hnutie ANO, prekvapením je koalícia Prísaha a Motoristi

10.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 10. júna 7:10

Víťazom volieb do Európskeho parlamentu v Českej republike je opozičné hnutie ANO expremiéra Andreja Babiša, ktoré získalo 26,14 percenta hlasov. Strana tak v europarlamente bude mať sedem mandátov.

Rekordná volebná účasť

Na druhom mieste sa umiestnila vládna koalícia Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) so ziskom 22,27 percenta a šiestimi mandátmi. Výsledky zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ), informuje spravodajský web Novinky.cz.

ČSÚ uviedol, že volebná účasť bola rekordná, a to 36,45 percenta. Najvyššia bola v Prahe, kde hlasovalo 42,58 percenta oprávnených voličov. Počas volieb do Európskeho parlamentu v roku 2019 prišlo v Česku k urnám zhruba 29 percent voličov.

Tretia je koalícia Prísaha a Motoristi

Jedným z najväčších prekvapení eurovolieb v Českej republike je tretia pozícia koalície Prísaha a Motoristi, keďže za ňu hlasovalo 10,26 percenta zúčastnených voličov a získala dva mandáty. Líder tejto koalície Filip Turek dostal 152 196 preferenčných hlasov, čiže druhý najväčší počet po líderke eurokandidátky hnutia ANO Kláre Dostálovej (171 143).

Hlavnou témou Filipa Turka v kampani bola záchrana spaľovacích motorov, ktoré chce Európska únia od roku 2035 zakázať. Turek je totiž vášnivý zberateľ automobilov a v minulosti pretekal. V Európskom parlamente sa chce zasadiť o revíziu zákazu áut so spaľovacími motormi, o ktorom by sa malo diskutovať v roku 2026.

Viac o téme: Voľby do Európskeho parlamentu 2024

>>> Online (minúta po minúte): Eurovoľby 2024 na Slovensku

Viac k témam: Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Eurovoľby v Česku vyhralo opozičné hnutie ANO, prekvapením je koalícia Prísaha a Motoristi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo vnútra musí podľa Mikulca riešiť situáciu na policajnej akadémii, rektor má na svedomí odchody odborníkov

Tiež sa podľa exministra stihol zviditeľniť medializovanou kauzou, keď nemiestne komunikoval s externou študentkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *