Home / šport / Tenis / Iga Swiateková dosiahla na Roland Garros víťazný hetrik, Poľka jasne ovládla finále ženskej dvojhry

Iga Swiateková dosiahla na Roland Garros víťazný hetrik, Poľka jasne ovládla finále ženskej dvojhry

8.6.2024 (SITA.sk) – Poľská tenistka Iga Swiateková sa po štvrtý raz v kariére stala víťazkou dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji roka Roland Garros v Paríži.

Najvyššie nasadená Swiateková vo finále prevalcovala Talianku Jasmine Paoliniovú za 70 minút 6:2, 6:1.

Jednoznačný priebeh zápasu

Dvadsaťtriročná Poľka dovŕšila víťazný hetrik na parížskej antuke, čo sa predtým naposledy podarilo Belgičanke Justine Heninovej v rokoch 2005 – 2007. Prvý titul pri Seine získala Swiateková ešte v roku 2020.

Po vlažnejšom úvode s brejkmi na oboch stranách Swiateková za stavu 1:2 zapla na vyššie obrátky a sériou desiatich gemov za sebou získala prvý set 6:2 a v druhom sete vedenie 5:0.

Potom Paoliniová kozmeticky upravila na 1:5, ale pri následnom podaní Swiatekovej poslala pri mečbale súperky return za základnú čiaru.

Neohrozená svetová jednotka Swiateková má v zbierke už päť grandslamových titulov a celkovo 22 prvenstiev na hlavnej ženskej profesionálnej úrovni.

Swiateková už takmer vypadla

Energická Poľka bola tento rok v Paríži blízko skorej rozlúčky, keď v 2. kole odvracala mečbal proti Japonke Naomi Osakovej. Nakoniec však predviedla skvelý obrat z 2:5 na 7:5 v treťom sete a odvtedy na ceste k titulu prepustila súperkám iba 17 hier a žiadny set.

Rusku Anastasiu Potapovovú v osemfinále potopila dvoma „kanármi“ 6:0, 6:0 a svetovú trojku Američanku Coco Gauffovú v semifinále zdolala presvedčivo 6:2, 6:4.

Dominantná Poľka natiahla sériu víťazných zápasov na Roland Garros na 21 a celkovo má na tomto turnaji bilanciu 35 víťazstiev a 2 prehry.

„Zároveň sa Swiateková stala iba piatou hráčkou v tzv. open ére tenisu s minimálne 20 víťazstvami za sebou v Paríži. Na prvom mieste je Evertová s 29 víťazných zápasmi bez prehry z rokov 1974 – 1981. Dvadsaťpäť ich mala svojho času Monica Selešová, 24 Justine Heninová a 20 Steffi Grafová,“ informoval štatistický web OptaAce.

Paoliniová sa prekonala

Čo sa týka Paoliniovej, dvanásta nasadená hráčka nebola až do tohto roku na grandslamovom turnaji ďalej ako v 2. kole. Na začiatku tejto sezóny postúpila v Melbourne na Australian Open do osemfinále.

Na parížskej antuke hrala zverenkyňa Renza Furlana po piaty raz, druhé kolo tam uhrala trikrát.

V aktuálnej edícii však vyradila bývalú šampiónku US Open Kanaďanku Biancu Andreescovú, víťazku Wimbledonu spred dvoch rokov Kazašku Jelenu Rybakinovú aj dve mladé talentované Rusky – Jelinu Avanesianovú a Mirru Andrejevovú.

Dvadsaťosemročná Paoliniová bola prvá talianska finalistka RG od roku 2012, keď sa do rozhodujúceho súboja o titul prebojovala Sara Erraniová. Dosiaľ jediná talianska šampiónka v Paríži je Francesca Schiavoneová, ktorá zdvihla nad hlavu víťazný pohár v roku 2010.

Viac k témam: Roland Garros
Zdroj: SITA.sk – Iga Swiateková dosiahla na Roland Garros víťazný hetrik, Poľka jasne ovládla finále ženskej dvojhry © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Swiateková vyhrala turnaj v Madride, vo finále odvrátila tri mečbaly a po troch hodinách zdolala Sobolenkovú

Tretím titulom a 30. víťazným zápasom v tomto roku sa Poľka Iga Swiateková vyrovnala Kazaške Jelene Rybakinovej.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *