Home / SVET / Švédsko a Fínsko uvoľňujú prísne zákony o predaji alkoholu, Štokholm chce povoliť farmársky predaj

Švédsko a Fínsko uvoľňujú prísne zákony o predaji alkoholu, Štokholm chce povoliť farmársky predaj

6.6.2024 (SITA.sk) – Švédsko a Fínsko pristúpili k uvoľneniu prísnych zákonov, ktoré upravujú predaj alkoholu, a zároveň zachovali širšie štátne monopoly. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Vláda vo švédskom Štokholme má v úmysle povoliť tzv. farmársky predaj, v rámci ktorého výrobcovia alkoholu ponúkajú nápoje priamo návštevníkom.

Monopol na alkohol

Fínsky parlament zasa medzičasom schválil predaj kvasených nápojov, ako je pivo, víno a jablčný mušt s obsahom alkoholu do 8 % v supermarketoch, oproti súčasnému limitu 5,5 %.

Vo Švédsku a Fínsku možno alkohol vo všeobecnosti kúpiť iba v štátnych obchodoch alebo v licencovaných baroch a reštauráciách. Sú jedinými krajinami EÚ, ktoré majú monopol na alkohol.

Táto dlhoročná prax je súčasťou širšej severskej tradície a jej cieľom je obmedziť spotrebu v záujme verejného zdravia.

Destilátov sa to netýka

Silnejšie pivá, vína a cidery budú vo fínskych obchodoch dostupné už na budúci týždeň. Nový zákon sa však netýka destilovaných nápojov.

Švédska vláda plánuje pomôcť podnikateľom otvorením malopredaja vína, piva, jablčného muštu a liehovín pre tých, ktorí navštívia priestory výrobcov. Ministri tvrdia, že to pomôže vytvoriť „skvelé spomienky“. Ak opatrenie schvália, účinnosť nadobudne v roku 2025.

Fíni aj Švédi sa však v súvislosti s týmito rozhodnutiami možno budú musieť obrátiť na Európsku komisiu, aby skontrolovala, či neporušujú zákon o hospodárskej súťaži. Komisia už vyjadrila námietky proti rozhodnutiu Fínska vylúčiť destilované nápoje z nového zákona.

Viac k témam: Alkohol, predaj alkoholu
Zdroj: SITA.sk – Švédsko a Fínsko uvoľňujú prísne zákony o predaji alkoholu, Štokholm chce povoliť farmársky predaj © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Útočník s kušou zranil srbského policajta strážiaceho izraelské veľvyslanectvo v Belehrade

Policajt na to reagoval streľbou a útočníka zastrelil.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *