Home / SVET / Demokratická strana nechce vládnuť v Taliansku ani s Ligou, ani s Hnutím piatich hviezd

Demokratická strana nechce vládnuť v Taliansku ani s Ligou, ani s Hnutím piatich hviezd

RÍM 5. marca (WebNoviny.sk) – Talianska Demokratická strana súčasného premiéra Paola Gentiloniho a expremiéra Mattea Renziho nechce ísť do vlády ani s jednou zo strán, ktoré deklarujú víťazstvo v nedeľňajších parlamentných voľbách.

Nenávistné slovné útoky

Dôvodom je podľa Renziho to, že obe tieto strany, teda Liga aj Hnutie piatich hviezd, viedli proti Demokratickej strane „nenávistné slovné útoky“. Renzi pripomenul, že ako predseda Ligy Matteo Salvini, tak aj šéf Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio obviňovali politikov Demokratickej stany z korupcie a vyhlasovali, že majú na svojich rukách krv.

„Ak toto je to, kto sme, no tak potom vládnite bez nás. A zmierte sa s tým, že naše miesto bude v budúcom volebnom období v opozícii,“ odkázal predseda Demokratickej strany svojím politickým rivalom.

Odporúčame:
Taliani si volia parlament, favoritom je populistické Hnutie piatich hviezd

Hnutie piatich hviezd aj Liga v pondelok deklarovali, že si trúfajú vytvoriť vládu, pričom oba subjekty tvrdia, že majú právo viesť rokovania o zostavení vlády ako prvé.

Hnutie piatich hviezd

Technicky vzaté majú pravdu obe – ako najsilnejší subjekt vzišlo z nedeľňajších parlamentných volieb Hnutie piatich hviezd, no ak sa výsledok posudzuje podľa predvolebných koalícií, je víťazom stredopravá koalícia a predovšetkým nacionalistická Liga, ktorá v rámci nej dosiahla najlepší výsledok a predstihla aj stranu Forza Italia talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho.

Komplikované rozhodnutie, koho poveriť rokovaniami o zostavení novej vlády, tak teraz stojí pred talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom.

Stredopravá koalícia, ktorú okrem Ligy a Forza Italia tvoria ešte nacionalistická strana Bratia Talianska a menšie liberálne zoskupenie My s Talianskom, získala v nedeľňajších voľbách 37 percent hlasov v oboch komorách talianskeho parlamentu. Hnutie piatich hviezd, ktoré kandidovalo samostatne, získalo vyše 32 percent a stredoľavá koalícia, v ktorej dominuje Demokratická strana, získala vyše 23 percent hlasov.

Viac k témam: Hnutie piatich hviezd, Paolo Gentiloni, parlamentné voľby v Taliansku, Talaiansko
Zdroj: Webnoviny.sk – Demokratická strana nechce vládnuť v Taliansku ani s Ligou, ani s Hnutím piatich hviezd © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Britský kráľ Karol III. sa vráti k verejným povinnostiam, jeho zdravotný stav však nie je známy

Karol III. si pred takmer tromi mesiacmi dal pauzu od verejných vystúpení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *