Home / SVET / Nemecko má najviac oprávnených voličov v eurovoľbách, najnižšie počty sa očakávajú na Malte či Cypre

Nemecko má najviac oprávnených voličov v eurovoľbách, najnižšie počty sa očakávajú na Malte či Cypre

5.6.2024 (SITA.sk) – V európskych voľbách, ktoré sa uskutočnia od 6. do 9. júna, môže v rámci členských štátov hlasovať najviac ľudí v Nemecku. Ako informuje štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý čerpal informácie z národných štatistických úradov, v Nemecku sa očakáva 65,1 milióna oprávnených voličov.

Za ním nasledujú Francúzsko s 50,7 milióna ľudí a Taliansko, ktoré má 47,3 milióna oprávnených voličov. Najnižšie počty sa očakávajú na Malte (0,4 milióna), v Luxembursku (0,5 milióna) a na Cypre (0,7 milióna).

Nemecko má prvenstvo aj v počte očakávaných prvovoličov, ktorých by mohlo byť až 5,1 milióna. Vo Francúzsku štatistiky ukazujú 4,5 milióna prvovoličov a v Taliansku 2,8 milióna ľudí. Najnižší počet prvovoličov sa očakáva na Malte (26-tisíc ľudí), na Cypre (59-tisíc) a v Estónsku (70-tisíc).

Najväčší podiel prvovoličov zo všetkých voličov sa očakáva v Belgicku (9,8%), vo Francúzsku (9%) a na Cypre (8,7%). Na Slovensku odhadujú 4,4 milióna oprávnených voličov, pričom 260 800 by mohli byť prvovoliči.

Viac k témam: Prvovoliči, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024, Volebná účasť
Zdroj: SITA.sk – Nemecko má najviac oprávnených voličov v eurovoľbách, najnižšie počty sa očakávajú na Malte či Cypre © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Európska únia požičia Ukrajine desiatky miliárd eur, podľa von der Leyenovej je potrebná ďalšia podpora

Zelenskyj povedal, že jeho prioritami je prestavba ukrajinskej energetickej siete, výstavba ďalších protileteckých krytov, zlepšenie situácie školstva a nákup väčšieho množstva zbraní a munície.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *