Home / SLOVENSKO / Na Dunaji a Morave evidujú výrazný vzostup vodnej hladiny, SHMÚ upozorňuje na povodňovú situáciu

Na Dunaji a Morave evidujú výrazný vzostup vodnej hladiny, SHMÚ upozorňuje na povodňovú situáciu

3.6.2024 (SITA.sk) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na povodňovú situáciu v hornom povodí Dunaja a jeho zvýšenú hladinu. „Na slovenskom úseku Dunaja evidujeme za posledných 24 hodín výrazný vzostup vodnej hladiny. Jej výška dosiahla k 10:00 v Devíne 581 centimetrov, čo zodpovedá prietoku 4 817 metrov kubických za sekundu, vodná hladina v Bratislave je na úrovni 640 centimetrov,“ uvádza SHMÚ.

Výrazný vzostup

V strednej časti slovenského úseku Dunaja hladina dosiahla 597 centimetrov v stanici Medveďov, 493 centimetrov v stanici Komárno a 400 centimetrov v stanici Štúrovo. „Zároveň je výrazný vzostup aj na dolnom úseku Moravy v stanici Devínska Nová Ves z dôvodu spätného vzdutia vplyvom vysokej hladiny na Dunaji,“ konštatuje SHMÚ.

V nemeckej a rakúskej časti povodia Dunaja v pondelok ešte očakávajú miestami prehánky alebo dážď, ojedinele aj búrky s úhrnmi 20 až 60 milimetrov.

Prekročený dvojročný prietok

„V hornej časti slovenského úseku Dunaja očakávame do utorkového rána ustálenosť, neskôr opätovný vzostup vodnej hladiny,“ približuje SHMÚ s tým, že na základe terajších predpokladov kulmináciu v stanici Devín očakávajú na úrovni 670 centimetrov, v Bratislave na úrovni 720 centimetrov, v stredu v poobedňajších hodinách. Z pohľadu významnosti prietokov by mal byť dosiahnutý alebo prekročený dvojročný prietok.

V Medveďove predpokladajú kulmináciu na úrovni približne 670 centimetrov v stredu podvečer. „Vo všetkých troch staniciach očakávame prekročenie prvého stupňa povodňovej aktivity (SPA). Kulminácia v staniciach Komárno a Štúrovo sa predpokladá vo štvrtok v poludňajších hodinách,“ dodáva SHMÚ.

Vzostup vodnej hladiny očakávajú aj na dolnom úseku Moravy v stanici Devínska Nová Ves s kulmináciou na úrovni približne 510 centimetrov v stredu pri prekročení prvého SPA.

Zdroj: SITA.sk – Na Dunaji a Morave evidujú výrazný vzostup vodnej hladiny, SHMÚ upozorňuje na povodňovú situáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívci navrhnú odvolanie Huliaka pre vulgárne výroky voči Plavákovej, nevhodne obťažoval aj Stohlovú (video)

Poslankyňa Plaváková zvažuje voči Huliakovi aj právne kroky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *