Home / SLOVENSKO / Ministerka Šimkovičová absolvuje pracovnú cestu v Taliansku, zameria sa na podporu slovenskej kultúry a jazyka

Ministerka Šimkovičová absolvuje pracovnú cestu v Taliansku, zameria sa na podporu slovenskej kultúry a jazyka

3.6.2024 (SITA.sk) – Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) absolvuje pracovnú cestu v Taliansku. Počas dvojdňovej pracovnej cesty sa zameria na podporu slovenského umenia, kultúry a jazyka v Taliansku.

Ako ďalej informovala riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská, v rámci prvého dňa ministerka navštívi Slovenský inštitút v Ríme aj Lektorát slovenského a českého jazyka na Univerzite La Sapienza.

Knižný dar

Absolvuje i otvorenie výstavy Via Cyrillo – Methodiana, ktoré sa uskutoční v spoločných priestoroch slovenských veľvyslanectiev v Ríme a pri Svätej Stolici.

„Slovenský inštitút v Ríme má záujem o väčšiu prezentáciu slovenskej kultúry v zahraničí, konkrétne o vystúpenia SĽUK-u v Ríme a Forlì v októbri tohto roka, čiže v rámci pracovnej návštevy prediskutujeme, aké sú naše možnosti podpory. Rovnako sa teším, že sa nám podarilo zabezpečiť knižný dar – 20 slovenských publikácií pre potreby výučby slovenského jazyka na Univerzite La Sapienza,“ uviedla šéfka rezortu kultúry.

Šimkovičová by tiež mala položiť veniec k pamätnej tabuli M. R. Štefánika, a to pri príležitosti 105. výročia jeho smrti, a tiež 106. výročia odovzdania vlajky Československým légiám.

Stretne sa s veľvyslancom

„Absolvuje tiež pracovnú večeru s predsedom slovensko-talianskej skupiny priateľstva Poslaneckej snemovne Talianskej republiky Gianpierom Zinzim,“ doplnila Bačinská.

Počas druhého dňa návštevy sa ministerka kultúry stretne s veľvyslancom SR pri Slovenskej republiky pri Svätej stolici a Zvrchovanom ráde maltézskych rytierov. Šimkovičová následne navštívi Slovenský historický ústav v Ríme, a tiež Pápežský Slovenský ústav a kolégium sv. Cyrila a Metoda.

„Pracovný obed absolvuje s Vedúcim na ochranu kultúry a pamäti obrany talianskeho ministerstva obrany generálom Diegom Pauletom, ktorého úrad aktívne podporuje spoločné historické iniciatívy a zabezpečuje starostlivosť o pamätníky, kde sú pochovaní naši padlí vojaci,“ uviedla Bačinská.

Viac k témam: Československé légie, Ministerka kultúry SR, Zahraničná cesta
Zdroj: SITA.sk – Ministerka Šimkovičová absolvuje pracovnú cestu v Taliansku, zameria sa na podporu slovenskej kultúry a jazyka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Petržalka organizuje sedemnásty ročník Seniorfestu, prinesie sériu bezplatných podujatí pre seniorov

Séria aktivít bude počas celého októbra organizovaná na rôznych miestac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *