Home / EKONOMIKA / Slovensko podľa ZMOS-u ťahá za kratší koniec, kľúčovým problémom je otázka financií na rozvoj miest (video)

Slovensko podľa ZMOS-u ťahá za kratší koniec, kľúčovým problémom je otázka financií na rozvoj miest (video)

29.5.2024 (SITA.sk) – Na 36. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa zišli reprezentanti všetkých 62 slovenských regiónov. Snem ZMOS sa konal v bratislavskej Incheba Expo Aréne.

Noví členovia

Predseda združenia Jozef Božik na stredajšej tlačovej besede informoval, že ZMOS je stabilizovaný a zároveň sa rozrastá o nových členov. Súčasťou združenia sa po novom stanú mestá Bytča a Kremnica a od začiatku júla tohto roku bude novým členom ZMOS aj mesto Dunajská Streda. Po jeho vstupe bude združenie reprezentovať 114 miest, 26 mestských častí Bratislavy a Košíc a takmer 2 700 obcí.

Môžeme sa hrdo hlásiť k tomu, že reprezentujeme viac ako 95 percent miestnych územných samospráv miest a obcí Slovenska,“ povedal Božik.

Problém dostatku finančných prostriedkov

Predseda ZMOS tvrdí, že kľúčovým problémom, ktorý združenie trápi, je otázka predvídateľnosti a schopnosti mať dostatok finančných prostriedkov na rozvíjanie slovenských miest a obcí. Božik uviedol, že v porovnaní so situáciou v Českej republike a Poľsku ťahá naša krajina za kratší koniec povrazu. Tvrdí však, že v rozhodujúcich chvíľach, napr. počas pandémie ochorenia Covid-19 alebo počas vojny na Ukrajine, keď bolo potrebné pomôcť utečencom, pomáhali slovenské samosprávy ako prvé, pričom nečakali na štát či pokyny z ústredia štátu.

Dokázali sme vždy byť natoľko sebestační, aktívni, vitálni a plní entuziazmu, že veľakrát počas období, ktoré boli naplnené sklamaním a frustráciou, bol každý nový deň pre nás príležitosťou stále robiť veci lepšie a robiť veci inak,“ uviedol Božik.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/tb-zmos-po-36.-sneme-90aa.mp4

Čiastočné kompenzácie

Dodal, že podporu od štátu potrebujú, preto v utorok za účasti ministrov spoločne prízvukovali problematiku chýbajúcich finančných prostriedkov, ktoré boli odobraté samosprávam. Podľa Božika ide o trištvrte miliardy eur.

Bol to práve ZMOS, ktorý dokázal vynegociovať aspoň čiastočné kompenzácie. Pre rok 2023 to bolo 228 miliónov eur z hľadiska výnosu z dane príjmov právnických osôb a pre tento rok to bolo 236 miliónov z hľadiska výnosu dane z príjmov právnických osôb,“ informoval predseda ZMOS.

Dosiahnuté priority

V združení zároveň ocenili, že sa im z 11 priorít, ktoré si schválili na minuloročnom sneme, podarilo viaceré vyrokovať s vládou Roberta Fica (Smer-SD).

Aj keď nie v absolútne dokonalých podobách, ako sme si to predstavovali. Ale skonštatovali sme, že vo viacerých sférach sme dosiahli to, čo sme považovali za absolútne prioritné. Bola to otázka stavebnej legislatívy a prípravy nového zákona s účinnosťou od 1. januára 2025, aby sme nezastavili rozvoj územia a investičný rozvoj miest a obcí,“ povedal.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/tb-zmos-po-36.-sneme-2127.mp4

Mechanicko-biologická úprava odpadu

Kľúčovou prioritou bolo taktiež oddialenie zavedenia mechanicko-biologickej úpravy odpadu z toho dôvodu, že polovica územia nebola na to pripravená. „Znamenalo by to obrovské disproporcie pri stanovovaní cien odpadu v jednotlivých častiach tam, kde mechanicko-biologická úprava odpadu už bola pripravená a tam, kde to pripravené nebolo,“ uviedol Božik.

Informoval, že v súčasnosti s ministerstvom životného prostredia pripravujú formu sankcionovania tých, ktorí nebudú môcť využívať linky mechanicko-biologickej úpravy odpadu, pretože ich nemajú. Predovšetkým ide o severovýchodné Slovensko a oblasť Gemera.

Optimalizácia siete nemocníc

Veľkou témou snemu boli aj eurofondy. Združeniu miest a obcí Slovenska sa súčasne podarilo oddialiť optimalizáciu siete nemocníc o rok a stali sa partnermi ministerstva zdravotníctva pri riešení ambulantných pohotovostí pre deti.

Hoci sme nedokázali obhájiť 15 pohotovostných bodov v 15 okresných mestách, ktoré budú rušené v júni a v novembri na dve etapy, dokázali sme to, že sme aspoň našli režim, že na celom Slovensku bude v okresných mestách rozdelenie služieb medzi ambulantnými lekármi tak, aby vždy minimálne jeden ambulantný lekár, pediater mal službu do 16:00 hod. Zároveň sú aj regióny Slovenska, kde pediatri slúžia tri dni z piatich, ale teraz budú musieť slúžiť päť dní a odslúžiť 35 hodín tak, aby poskytli ambulantnú službu všetkým deťom,“ uviedol Božik.

Viac k témam: Eurofondy, Finančné prostriedky, Optimalizácia, Samosprávy, Snem
Zdroj: SITA.sk – Slovensko podľa ZMOS-u ťahá za kratší koniec, kľúčovým problémom je otázka financií na rozvoj miest (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hlavných kontrolórov v samosprávach je málo, problémom je podľa Andrassyho nedostatočná legislatíva

Predseda NKÚ považuje za skutočne kritické, ak výška úväzkov miestneho kontrolóra presahuje viac ako 170 percent, alebo ak počet obcí, ktoré má na starosti jeden kontrolór, je viac ako 10.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *