Home / SLOVENSKO / Na podujatia projektu Rok kresťanskej kultúry poputuje 250-tisíc eur, cieľom je spájať kresťanov

Na podujatia projektu Rok kresťanskej kultúry poputuje 250-tisíc eur, cieľom je spájať kresťanov

29.5.2024 (SITA.sk) – Na podujatia projektu Rok kresťanskej kultúry (RKK) poputuje 250-tisíc eur. Prostriedky sú určené na podujatia, ktoré sa budú konať v roku 2024, uvoľnené by mali byť z kapitoly Všeobecná pokladničná správa.

Spájanie kresťanov

Vypláva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda. Na rokovanie ho predložila ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS).

„Rok kresťanskej kultúry je celoslovenský projekt, ktorého snahou je priblížiť spoločnosti kresťanskú kultúru prostredníctvom odborných, umeleckých, vzdelávacích a iných aktivít. Cieľom RKK je spojiť kresťanov zo všetkých kresťanských konfesií na Slovensku,“ uvádza predložený materiál.

Jeho hlavnými organizátormi Konferencia biskupov Slovenska (KBS) a Ekumenický rada cirkví v SR. Materiál tiež zdôrazňuje ekumenický charakter projektu.

Ide o tretie podujatie

Ako ďalej ozrejmil schválený materiál, ide o tretie podujatie, ktoré nadväzuje na podobné projekty v rokoch 1999 a 2010. I tie boli financované zo štátneho rozpočtu. Aktuálny RKK bol oficiálne vyhlásený v rámci cyrilo-metodskej svätej omše počas národnej púte na Svätoplukovom námestí v Nitre, vlani 5. júla.

„Kresťanské umenie má v slovenskom kultúrnom živote nespochybniteľné postavenie. Kultúrne aktivity cirkví predstavujú významný prínos k dostupnosti tvorivej umeleckej činnosti pre všetky vrstvy obyvateľstva. V mnohých obciach sa práve cirkevné subjekty stali jedinými nositeľmi kultúrno-osvetovej činnosti,“ uvádza sa v materiáli s tým, že predstavujú významný integračný prvok miestnych komunít.

Náboženstvo je v krajine živé

„Ústava Slovenskej Republiky vyjadruje, že sa štát neviaže na žiadnu ideológiu ani náboženstvo. Napriek tomu sa Ústava odvoláva na cyrilo-metodské duchovné dedičstvo, ktoré je v našej spoločnosti stále mimoriadne živé,“ píše sa v materiáli s poukázaním na to, že i posledné sčítanie obyvateľstva v roku 2021 ukázalo, že bezmála 70 percent obyvateľstva sa hlási k registrovaným cirkvám a náboženstvám.

„V tejto súvislosti sa rozhodla vláda Slovenskej republiky finančne podporiť vybrané projekty v rámci realizácie Roku kresťanskej kultúry v priebehu roka 2024,“ dodáva schválený materiál.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Kresťania, Kultúra
Zdroj: SITA.sk – Na podujatia projektu Rok kresťanskej kultúry poputuje 250-tisíc eur, cieľom je spájať kresťanov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Petržalka organizuje sedemnásty ročník Seniorfestu, prinesie sériu bezplatných podujatí pre seniorov

Séria aktivít bude počas celého októbra organizovaná na rôznych miestac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *