Home / SLOVENSKO / Nové zastávky v Prešove za vyše 340-tisíc eur majú aj najmodernejšie prístrešky (foto)

Nové zastávky v Prešove za vyše 340-tisíc eur majú aj najmodernejšie prístrešky (foto)

29.5.2024 (SITA.sk) – Mesto Prešov zrekonštruovalo štyri zastávkové nástupištia na Sídlisku III. Vozidlá MHD tu majú konečne vybudovaný vlastný pruh, ktorým zachádzajú k zastávke a nebránia tak v jazde autám za nimi. Na dvoch zastávkach boli dodané aj štyri kusy prístreškov a city-lightov najnovšej generácie.

Celkové oprávnené výdavky projektu boli vo výške viac ako 343 500 eur, z čoho nenávratný finančný príspevok z európskych zdrojov bol vo výške presahujúcej 326-tisíc eur. Zvyšné náklady dofinancovalo mesto z vlastných zdrojov.

Pribudol samostatný zastávkový pruh

Ako informoval hovorca mesta Prešov Michal Hudák, na nástupištiach mestskej hromadnej dopravy (MHD) na Volgogradskej ulici a Námestí Kráľovnej pokoja v oboch smeroch vytvorili samostatný zastávkový pruh, čím sa zamedzilo stretu nastupujúcich a vystupujúcich ľudí s ostatnými účastníkmi cestnej premávky a zvýšila sa bezpečnosť.

„Stavebné práce zahŕňali vybudovanie samostatného zastávkového pruhu, osadenie označníkov, stavebné úpravy nástupných plôch zastávok a zastávkových pruhov s vytvorením bezbariérového prístupu,“ vysvetlil Hudák.

Dvojprístrešky z najnovšej generácie

Na zastávkach upravili tiež polohy trolejovej stopy a preložili trakčné stožiare na nové pozície. Súčasťou dvoch zastávok sú aj moderné dvojprístrešky z najnovšej generácie mobiliáru a reklamných nosičov. Súčasťou týchto nových prístreškov sú lavičky a opierky vyrobené z tropického dreva.

„Na konštrukciu bola využitá pevná oceľ, extrudovaný hliník, ako aj 10 milimetrov hrubé bezpečnostné sklo, ktoré by malo zabrániť bežnému vandalizmu. Nové zastávky majú navyše z hľadiska úspory elektrickej energie niekoľkonásobne nižšiu spotrebu ako staršie typy prístreškov,“ uviedol hovorca mesta s tým, že táto najnovšia generácia zastávkových prístreškov bola v Prešove osadená ako vôbec v prvom meste v rámci Slovenska.

Viac k témam: autobusové zastávky, hovorca mesta Prešov, MHD, prístrešok, Rekonštrukcia
Zdroj: SITA.sk – Nové zastávky v Prešove za vyše 340-tisíc eur majú aj najmodernejšie prístrešky (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Petržalka organizuje sedemnásty ročník Seniorfestu, prinesie sériu bezplatných podujatí pre seniorov

Séria aktivít bude počas celého októbra organizovaná na rôznych miestac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *