Home / SLOVENSKO / Požiadavky štrajku RTVS sú podľa ministerstva kultúry zavádzajúce, údajne ide o zachovanie súčasného stavu aj s negatívami

Požiadavky štrajku RTVS sú podľa ministerstva kultúry zavádzajúce, údajne ide o zachovanie súčasného stavu aj s negatívami

28.5.2024 (SITA.sk) – Ministerstvo kultúry (MK) SR považuje úvahy a výzvy o výstražnom trojhodinovom štrajku v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), ktoré prezentujú niektorí zamestnanci, za koordinovaný protest organizátorov, súčasného vedenia telerozhlasu a niektorých politických strán.

Rezort kultúry vo svojom stanovisku zdôraznil, že nejde o štrajk, ktorý „možno definovať v najširšom slova zmysle ako zákonom priznanú možnosť zamestnanca organizovane prerušiť výkon práce„.

Požiadavky štrajku sú zavádzajúce

Ministerstvo označilo požiadavky z takzvaného štrajkového manuálu za zavádzajúce a podľa neho poukazuje na to, že organizátorom nejde o spravodlivé a uspokojivé pracovné podmienky, ale o zachovanie súčasného stavu aj so „všetkými za roky nahromadenými negatívami„.

V tzv. ,Štrajkovom manuáliʻ absolútne nekorektne uvádzajú, že nový Zákon o STVR prinesie zmeny, ktoré neumožnia pracovať v spravodlivých a uspokojujúcich podmienkach. Žiadajú zachovanie súčasného status quo, nedotknuteľnosť súčasného vedenia inštitúcie, stiahnutie Zákona o STVR alebo jeho zásadné prepracovanie, aby bola zabezpečená nezávislosť a sloboda práce zamestnancov a spolupracovníkov. Zároveň požadujú adekvátne financovanie verejnoprávneho média na úrovni, ktorá sa približuje úrovniam krajín s porovnateľným mediálnym trhom v rámci Európskej vysielacej únie,“ uviedlo MK SR.

Dodalo, že napriek konsolidačným opatreniam vlády má RTVS k dispozícii podobný objem prostriedkov ako vlani. Rezort tiež zdôraznil, že nová legislatíva o verejnoprávnom vysielateľovi mu poskytne priestor na získanie ďalších prostriedkov z reklamy.

RTVS sa nepáčia ustanovenia

Ministerstvo kultúry SR preto dôrazne upozorňuje verejnosť na hrubé zavádzanie organizátorov tzv. výstražného štrajku o ohrození nezávislosti a slobody práce zamestnancov a spolupracovníkov,“ tvrdí ďalej ministerstvo.

Vyjadrilo sa, že organizátorom, vedeniu RTVS aj ich politickým podporovateľom sa zrejme nepáčia niektoré ustanovenia zákona o STVR, ktoré napríklad deklarujú, že verejnoprávny vysielateľ prináša „nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí„.

Ministerstvo tiež vyjadrilo presvedčenie, že nová legislatíva zlepšuje podmienky pre výkon novinárskej práce i pre tvorcov vo verejnej službe.

Viac k témam: Štrajk, Zákon o RTVS
Zdroj: SITA.sk – Požiadavky štrajku RTVS sú podľa ministerstva kultúry zavádzajúce, údajne ide o zachovanie súčasného stavu aj s negatívami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Petržalka organizuje sedemnásty ročník Seniorfestu, prinesie sériu bezplatných podujatí pre seniorov

Séria aktivít bude počas celého októbra organizovaná na rôznych miestac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *