Home / SVET / Poľského cestovateľa odsúdili v africkom štáte na doživotie za údajnú špionáž, prezident Duda sa usiluje o jeho prepustenie

Poľského cestovateľa odsúdili v africkom štáte na doživotie za údajnú špionáž, prezident Duda sa usiluje o jeho prepustenie

28.5.2024 (SITA.sk) – Poľský prezident Andrzej Duda telefonicky hovoril s náprotivkom z Konžskej demokratickej republiky Félixom Tshisekedim v snahe dosiahnuť prepustenie poľského cestovateľa, ktorý bol odsúdený na doživotie v tejto rozľahlej stredoafrickej krajine na základe obvinení zo špionáže.

Obvinenie zo špionáže

Päťdesiatdvaročného Poliaka Mariusza Majewského zadržali konžské sily vo februári a neskôr čelil vojenskému súdu, počas ktorého ho obvinili zo špionáže. Podľa konžských úradov sa Majewski „priblížil k frontovej línii s milicionármi Mobondo“, pohyboval sa po frontovej línii bez povolenia a „fotil citlivé a strategické miesta a tajne pozoroval vojenské aktivity“.

Mobondo je milícia, ktorá sa od roku 2022 podieľa na medzikomunálnom násilí v juhozápadnej časti Konžskej demokratickej republiky. Majewski bol minulý týždeň odsúdený na doživotie. Neboli zverejnené žiadne podrobnosti o tom, kde je zadržiavaný.

Neznalosť miestnych zvykov

Majewského rodina tvrdí, že je v zlom zdravotnom stave a trvá na tom, že je len cestovateľ. Minulý týždeň hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Paweł Wroński bez ďalších podrobností povedal, že Majewski „nie je špión, je členom klubu cestovateľov“ a len si napĺňal svoju „životnú vášeň“.

Wroński povedal, že v dôsledku zhluku náhodných okolností a udalostí sa ocitol v Konžskej demokratickej republike a jeho „správanie bolo výsledkom nedostatočnej znalosti miestnych zvyklostí“. Poľské úrady sú si podľa Wrońského vedomé „veľmi ťažkej politickej situácie v Konžskej DR“ a nedávneho pokusu o prevrat, ale vyjadrili nádej, že Majewski nebude zapletený do situácie, s ktorou nemá nič spoločné. Poľsko nemá v tejto africkej krajine diplomatickú misiu.

Viac k témam: Doživotie, Konžská demokratická republika, Poľský prezident, Špión
Zdroj: SITA.sk – Poľského cestovateľa odsúdili v africkom štáte na doživotie za údajnú špionáž, prezident Duda sa usiluje o jeho prepustenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Izraelská armáda tvrdí, že zabila ďalšieho vysokopostaveného predstaviteľa Hizballáhu

Izraelské útoky zabili za posledné týždne niekoľko vysokopostavených veliteľov vrátane Hasana Nasralláha.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *