Home / šport / Na otváracom ceremoniáli OH v Paríži sa zúčastní rekordné množstvo svetových politikov, išlo by o nevídanú diplomatickú aktivitu

Na otváracom ceremoniáli OH v Paríži sa zúčastní rekordné množstvo svetových politikov, išlo by o nevídanú diplomatickú aktivitu

27.5.2024 (SITA.sk) – Otvárací ceremoniál tohtoročných olympijských hier v Paríži nebude pôsobivý iba vďaka svojej dramaturgii, ale tiež pre účasť obrovského množstva svetových politikov a diplomatov.

Možný nový rekord

Ako referuje web insidethegames.biz, do francúzskej metropoly sa chystá približne 120 hláv štátov a predsedov vlád, čo by mohlo vytvoriť rekord a spôsobiť nevídanú diplomatickú aktivitu na olympijskej scéne.

Podľa zdrojov z francúzskeho ministerstva zahraničných vecí sa očakáva účasť aj zhruba 160 ministrov, predovšetkým z oblasti športu. Za pozvánky na ceremoniál v tomto prípade nie je zodpovedné Francúzsko, ale Medzinárodný olympijský výbor (MOV) spolu s národnými olympijskými výbormi.

Neformálne stretnutia

Francúzsky prezident Emmanuel Macron však prítomných politikov prijme niekoľko hodín pred slávnostným otvorením OH na protokolárnom ceremoniáli v Elyzejskom paláci, ktorý umožní neformálne stretnutia.

Očakávajú sa početné bilaterálne stretnutia a Macron využije príležitosť na uskutočnenie niektorých z nich. Deň predtým bude francúzsky prezident hostiteľom samitu organizovaného spoločne s MOV o budúcnosti športu v udržateľnejšom svete, ktorý sa zameria najmä na mládež.

Viac k témam: Francúzsky prezident, OH 2024 v Paríži
Zdroj: SITA.sk – Na otváracom ceremoniáli OH v Paríži sa zúčastní rekordné množstvo svetových politikov, išlo by o nevídanú diplomatickú aktivitu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenská ľudová tvorba doplnená francúzskou eleganciou. Predstavili oblečenie športovcov pre olympiádu v Paríži (foto)

Už tradíciou je motív slovenskej ľudovej tvorby, ktorý v najnovších návrhoch dopĺňajú prvky francúzskej elegancie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *