Home / šport / Hokej / Chýbalo nám druhé Nagano a vy ste ho priniesli, pochválil českých hokejistov prezident Pavel. Rulík prezradil aj recept na úspech (video+ foto)

Chýbalo nám druhé Nagano a vy ste ho priniesli, pochválil českých hokejistov prezident Pavel. Rulík prezradil aj recept na úspech (video+ foto)

27.5.2024 (SITA.sk) – Ľadová plocha pražskej O2 Arény sa v nedeľu krátko pred jedenástou večer zmenila na javisko zlatého úspechu. Vysmiati hokejisti českého národného tímu preberali zlaté medaily a o čosi neskôr si podávali z rúk do rúk pohár určený pre majstra sveta v hokeji.

Viac o téme: MS v hokeji 2024

Česi ho predtým naposledy získali pred 14 rokmi v susednom Nemecku, ale teraz je radosť z neho dvojnásobná, keďže ako hovoria športoví fajnšmekri – vyhrať veľký titul pred domácimi fanúšikmi je najviac zo všetkého.

Kolaps od radosti

Jeden z najviac oslavujúcich a zároveň oslavovaných hráčov bol David Pastrňák. Práve kanonier Bostonu mal vo finálovej „šachovej partii“ rozhodujúci podiel na víťazstve domáceho tímu, keď v 50. min „one timerom“ prepálil Leonarda Genoniho v bránke Švajčiarska a strelil úvodný gól zápasu.

Majestátna O2 Aréna v tej chvíli takmer skolabovala od radosti, ale bolo potrebné vydržať ešte desať minút. Česi napriek stupňujúcemu sa švajčiarskemu tlaku výborne zvládli aj záverečnú power-play súpera a v samom závere podčiarkol ich víťazstvo David Kämpf gólom do prázdnej bránky.

Potom už nastal čas na oslavy siedmeho titulu majstra sveta v modernej ére českej samostatnosti, čo takmer 17 a pol tisíc divákov v hľadisku O2 Arény výrazne dávalo najavo.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Finále MS v hokeji 2024: Švajčiarsko – Česko (fotografie)

Vyrovnaný zápas

„Želali sme si trochu pokojnejší priebeh finále, zápas bol vyrovnaný. Nakoniec to bolo o jednom góle, rozhodol náš signál po víťaznom buly a samozrejme, neskutočná istota vzadu – brankár Dostál,“ povedal v prvom televíznom rozhovore David Pastrňák.

Česi mali na MS 2024 troch kvalitných brankárov z NHL a počas šampionátu sa im vyprofilovala jasná jednotka. Stal sa ňou Lukáš Dostál, ktorý v NHL zastáva pozíciu dvojku v priemernom Anaheime.

V ôsmich zápasoch mal úspešnosť zásahov 93,90% a dovedna si pripísal tri shutouty – v základnej časti pochytal všetky strely Fínov, vo štvrťfinále vychytal Američanov a vo finále aj na všetko odhodlaných Švajčiarov.

Recept na úspech od Rulíka

„Nemal som počas finále moment, keď som sa bál o výsledok. Snažil som sa riešiť situáciu za situáciou. Niekedy sa vydarí zápas bez gólu, inokedy inkasujete. Počíta sa vždy až konečný výsledok. A že som sa pokúšal v závere streliť gól do prázdnej bránky? Žijeme len raz,“ povedal Dostál v dobrej nálade pre Českú televíziu.

Emócie premohli aj útočníka Pavla Zachu, spoluhráča Pastrňáka z Bostonu, ktorého gól rozhodol o postupe Čechov do semifinále cez silných Američanov. Som veľmi rád, že som bol súčasť tohto tímu. Reprezentovať Česko je paráda,“ uviedol hráč, ktorý v minulosti viackrát odmietol pozvánku na MS.

Tréner zlatého českého družstva Radim Rulík sa pokúsil stručne ponúknuť recept na úspech. Chce to napasovať hráčov k sebe tak, aby to malo chémiu. A neustále na tom pracovať, pretože samé od seba sa nič neudeje.“

Poklona od prezidenta

Neskôr v oslavujúcej šatni sa objavil aj prezident Českej republiky Petr Pavel, aby hráčom zložil hlbokú poklonu. Jeho slová silno zarezonovali vo víťaznej partii okolo kapitána Romana Červenku.

>>> Slovensko na MS v hokeji 2024

„Keď som sa bol pozrieť na prvom zápase proti Fínsku, málokto tušil, že by to mohlo vyústiť v zlatý úspech. Táto krajina potrebovala také víťazstvo ako soľ. Chýbalo nám nové Nagano a vy ste ho priniesli,“ uviedol Petr Pavel podľa iDnes.cz.

Děkujeme, pane @prezidentpavel! 🫡#MensWorlds #narodnitym #ceskyhokej pic.twitter.com/ZL7zpgjSNv
— Český hokej (@czehockey) May 26, 2024

Viac k témam: Majstrovstvá sveta MS v hokeji 2024
Zdroj: SITA.sk – Chýbalo nám druhé Nagano a vy ste ho priniesli, pochválil českých hokejistov prezident Pavel. Rulík prezradil aj recept na úspech (video+ foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bobrovskij vymazal strelcov Edmontonu na čele s McDavidom, Florida vedie 1:0 (video)

Oilers nevyužili ani jednu z troch presiloviek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *