Home / SVET / Európa a celý svet stoja pred veľkými výzvami, členské štáty EÚ sa pripravujú na mierový samit k Ukrajine

Európa a celý svet stoja pred veľkými výzvami, členské štáty EÚ sa pripravujú na mierový samit k Ukrajine

25.5.2024 (SITA.sk) – Európa a celý svet stoja pred veľkými výzvami. musí byť pripravená im čeliť. Vyhlásil to štátny tajomník rezortu diplomacie Marek Eštok po stretnutí šerpov – poradcov predsedov vlád a hláv členských štátov EÚ pre európske záležitosti, ktoré sa uskutočnilo v piatok 24. mája v Bruseli.

Príprava EÚ na zvýšený počet členov

Ako Eštok zdôraznil, EÚ potrebuje posilniť politickú a ekonomickú pozíciu na medzinárodnej scéne a súčasne pokračovať v budovaní silného, bezpečného a prosperujúceho prostredia pre občanov. Novou výzvou bude podľa neho zvládnuť proces rozširovania a vnútornej prípravy EÚ na zvýšený počet jej členov.

Hlavnou témou, ktorej sa poradcovia venovali, bola príprava EÚ na mierový samit k Ukrajine. Ten sa má uskutočniť v júni vo Švajčiarsku. Eštok pripomenul, že Slovensko apeluje na čo najskoršie nájdenie diplomatického riešenia, ktorým by sa zabezpečil mier založený na princípoch Charty OSN.

Vízia na ďalších päť rokov

Je dôležité, aby sa samitu o mieri na Ukrajine zúčastnil čo najväčší počet krajín, pretože práve široká globálna účasť je významným predpokladom úspechu tohto stretnutia,“ dodal Eštok.

Témou boli aj júnové stretnutia lídrov členských štátov EÚ. Ako štátny tajomník priblížil, členské štáty pracujú na príprave priorít a vízie EÚ na ďalších päť rokov, takzvanej Strategickej agendy Únie na roky 2024 – 2029.

Viac k témam: Charta OSN, Európsky samit
Zdroj: SITA.sk – Európa a celý svet stoja pred veľkými výzvami, členské štáty EÚ sa pripravujú na mierový samit k Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinskí vojaci z LGBTQ komunity sa zúčastnili dúhového pochodu v Kyjeve, vyzvali vládu k udeleniu partnerských práv (foto)

Zlepšenie práv homosexuálov by vytvorilo ďalší rozdiel medzi Ukrajinou a Ruskom, kde sú práva LGBTQ ľudí obmedzené.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *