Home / EKONOMIKA / Podiel zamestnaných mladých ľudí, ktorí žijú s rodičmi, v Únii výrazne stúpol. Polovica sa chce do roka odsťahovať

Podiel zamestnaných mladých ľudí, ktorí žijú s rodičmi, v Únii výrazne stúpol. Polovica sa chce do roka odsťahovať

25.5.2024 (SITA.sk) – Podiel zamestnaných mladých ľudí v Európskej únii (EÚ), ktorí žijú so svojimi rodičmi, sa v ostatných rokoch výrazne zvýšil. Ako uvádza web The Guardian, vyplýva to z údajov štatistického úradu Európskej únie – Eurostatu.

V priemere za celú EÚ sa podiel zamestnaných ľudí vo veku 25 až 34 rokov, ktorí žijú vo svojom rodičovskom dome, v období rokov 2017 až 2022 zvýšil z 24 % na 27 %. Údaje zahŕňali ľudí zamestnaných na plný a čiastočný úväzok.

V Írsku sa zdvojnásobilo nájomné

Írsko, kde sa nájomné od roku 2013 zdvojnásobilo, zaznamenalo nárast počtu pracujúcich mladých ľudí žijúcich so svojimi rodičmi o 13 percentuálnych bodov, a to z 27 % na 40 %.

Medzi ďalšie krajiny, ktoré zaznamenali nárast, patrili Portugalsko, kde tento podiel vzrástol zo 41 % na 52 %, a Španielsko, kde sa zvýšil z 35 % na 42 %.

Vo Francúzsku vzrástol z 10 % na 12 %, zatiaľ čo Taliansko zaznamenalo nárast zo 41 % na 48 % a Chorvátsko z 58 % na 65 %.

Až polovica mladých ľudí žijúcich so svojimi rodičmi by sa chcela do roka odsťahovať, ale len 28 % uviedlo, že to aktívne riešia.

Dominový efekt na pohodu

Neschopnosť žiť nezávisle mala pravdepodobne dominový efekt na pohodu, pričom autori správy zistili, že to niekedy súvisí s pocitom sociálneho vylúčenia.

V otázke mladých zamestnaných ľudí žijúcich v rodičovskom dome boli medzi rôznymi krajinami EÚ výrazné rozdiely, pričom v niekoľkých južných a východných členských štátoch zostala doma viac ako polovica 25-ročných až 34-ročných.

Finančné napätie hlásili najviac mladí ľudia v častiach tohto regiónu – 42 % pätnásťročných až 29-ročných ľudí v Bulharsku a až 72 % v Grécku, v porovnaní so 6,3 % v Luxembursku a Holandsku.

Viac k témam: Bývanie s rodičmi, Mladí ľudia
Zdroj: SITA.sk – Podiel zamestnaných mladých ľudí, ktorí žijú s rodičmi, v Únii výrazne stúpol. Polovica sa chce do roka odsťahovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Úrad špeciálnej prokuratúry splnil svoje poslanie, prokuratúra sa však bez neho zaobíde, myslí si Remeta (video)

Krajské prokuratúry sú podľa bratislavského krajského prokurátora plne vybavené na to, aby postihovali trestnú činnosť v kompetencii ÚŠP.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *