Home / SLOVENSKO / Prenájom lukratívneho sídla pre Keketiho ministerstvo je exemplárny príklad rozhadzovania financií, tvrdí Viskupič (video)

Prenájom lukratívneho sídla pre Keketiho ministerstvo je exemplárny príklad rozhadzovania financií, tvrdí Viskupič (video)

24.5.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 24. mája, 13:15

Exemplárnejší príklad rozhadzovania verejných financií ako prenájom luxusnej budovy pre ministerstvo cestovného ruchu a športu neexistuje.

Uviedol to poslanec a podpredseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Marián Viskupič na piatkovej tlačovej besede s tým, že je neakceptovateľné, aby si štát v obrovskom deficite s vysokým štátnym dlhom prenajímal budovu v top štandarde a za cenu, ktorú si nedovolí zaplatiť ani vysoko zisková súkromná spoločnosť.

Slovenskí daňoví poplatníci za „luxus pre ministra“ zaplatia za rok 1 787 000 eur, za desať rokov po použití inflačného koeficientu je to 20 025 000 eur a o 25 rokov pôjde o 61 miliónov eur.

Výzva k oznámeniu nákladov prenájmu

Liberáli preto vyzvali ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho (nom. SNS), aby jasne a transparentne oznámil presné náklady prenájmu, a predovšetkým, aby odôvodnil, podľa akých kritérií bol prenájom najvýhodnejšou ponukou.

Sídlom Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) majú byť priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji.

Hospodárnosť a efektívnosť

Prenájom budovy ministerstva cestovného ruchu a športu je smutným príkladom, ako si členovia Slovenskej národnej strany nevážia občanov, pokračoval Viskupič.

Základným pravidlom, ktorým sú politici povinní sa riadiť pri správe a používaní verejným financií je hospodárnosť a efektívnosť. Politici totiž nemajú vlastné peniaze, spravujú peniaze občanov. Pri pohľade na aktuálny stav verejných financií, keď je k štvrtku hotovostný deficit 4,8 miliardy eur, pričom celoročný rozpočtovaný je 7,6 miliardy eur, je konanie ministra Keketiho dôkazom, že hospodárnosť ani efektívnosť mu nič nehovoria,“ povedal.

Výška nájomného

Viskupič je presvedčený, že pri súčasnom stave verejných financií nemalo nové ministerstvo ani vzniknúť.

Zo zverejnenej sumy vyplýva, že cena prenájmu na jeden meter štvorcový na mesiac je 19,94 eura.

V samotnej nájomnej zmluve sa píše, že výška nájomného zohľadňuje najmä lokalitu umiestnenia budovy a jej stavebno-technické vyhotovenie. Takáto budova by mala byť mimo uvažovania štátnych úradníkov. Podotýkam, že priemerná výška nájomného v kancelárskych budovách v Bratislave je dlhodobo na úrovni cca 12 eur,“ priblížil Viskupič.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Platba za energie

Podcenenou nazval aj platbu za energie a služby. Suma uvedená v zmluve, 2,61 eura bez DPH, je podľa poslanca ťažko dosiahnuteľná aj v budove s energetickou triedou A, pričom Sklad 7, kde bude sídliť nové ministerstvo, je historickou budovou, pôvodne industriálna stavba.

Viskupič je presvedčený, že budova má minimálnu šancu dosiahnuť parametre energetickej triedy A. Zmluva pritom nič nehovorí o energetických parametroch. Na základe dostupných informácií Viskupič tvrdí, že budova je v energetickej triede G, čo znamená, že je najmenej úsporná.

Som presvedčený, že suma za energie a služby bude rádovo trikrát vyššia ako je záloha za energie a služby, ktorá je uvádzaná v zmluve,“ tvrdí podpredseda SaS.

Nevypovedateľná zmluva

Viskupič upozornil, že zmluva je počas prvých desať rokov prakticky nevypovedateľná zo strany štátu a je zároveň koncipovaná tak, že stačí neprejaviť vôľu na ukončenie zmluvy a automaticky sa obnovuje o ďalších päť rokov. Dodal, že suma sa takto vie obnoviť až na maximálnu dĺžku 25 rokov.

Poslanec je presvedčený, že úlohou ministerstva je poskytovať „áčkové“ výsledky práce a nie sedieť v „áčkových“ luxusných priestoroch, a doplnil, že od vzniku ministerstva nevidia jeho žiadne reálne výsledky práce.

Realitný prieskum trhu

Ministerstvo cestovného ruchu a športu tvrdí, že hľadanie priestorov pre sídlo rezortu sa primárne zameralo na priestory, ktoré patria štátnym inštitúciám, avšak žiadna budova, ktorá by spĺňala požiadavky, nebola k dispozícii na prenájom či predaj. Hľadanie sa tak podľa rezortu rozšírilo do súkromného sektora.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu preto so zámerom maximálne transparentného prístupu zabezpečilo v mesiacoch február až apríl realitný prieskum trhu s cieľom nájsť vhodný priestor pre rezort. Celý proces prebiehal pod dohľadom Útvaru hodnoty za peniaze. Do dvojkolovej výzvy sa v úvode zapojilo 15 subjektov, po obhliadkach a diskusiách sa výber zúžil na tri vhodné možnosti. Celý proces bol otvorený akýmkoľvek subjektom, ktoré spĺňali minimálne požiadavky,“ uviedla pre agentúru SITA riaditeľka odboru komunikácie ministerstva cestovného ruchu a športu Silvia Vlasková.

Najvýhodnejšia voľba

V druhom kole sa podľa jej slov spresnili požiadavky na budovu, a nakoniec z finálneho výberu odporučila komisia jeden priestor, ktorý spĺňal priestorové požiadavky a z pohľadu hodnoty za peniaze bol najvýhodnejší.

Z predložených cenových ponúk komisia vyhodnotila aj najhospodárnejšiu dĺžku obdobia budúceho nájmu, a to na obdobie desať rokov, nakoľko ponuky 5+5 a sedem rokov boli rádovo nákladnejšie, a to v niektorých prípadoch o tri eurá na meter štvorcový,“ pokračovala Vlasková.

Konzultácie s úradmi

Tvrdí, že pri rozhodovaní o finálnej voľbe zásadnú úlohu zohrala dispozícia budovy, pripravenosť daných priestorov či kvalita technického vybavenia. Ministerstvo podľa jej slov konzultovalo celý výber s rezortom financií a spomínaným Útvarom hodnoty za peniaze, ktorý proces výberu budúceho zmluvného vzťahu odsúhlasil.

Rezort cestovného ruchu súčasne pri hodnotení ceny za meter štvorcový nájmu, ceny za služby neoddeliteľne spojené s budovou, dispozíciu priestorov, ich pripravenosť a technické vybavenie, celkovú kvalitu budovy zo stavebného a bezpečnostného hľadiska i vhodnosť lokality, v ktorej sa nachádza, posudzovalo ponuky podľa pravidiel útvaru.

Stotisícové rozdiely

Zásadným faktorom stanovenia celkovej ceny bol dispozícia daných priestorov, a teda nutnosť veľkosti prenajatej plochy k dispozícii daného priestoru, niektoré priestory obsahujú vyššie percento spoločných priestorov, ktoré sa zarátajú do celkovej ceny, čo znamená, že je potrebné prenajať viac metrov štvorcových, a to tvorí rozdiel medzi jednotlivými ponukami. Dôležitú úlohu zohrali aj náklady, ktoré sú spojené s prípadnou potrebou prerábania priestorov, či budúce investície do renovácie a opráv, ktoré sú pri starších budovách značne vyššie,“ vysvetlila Vlasková.

Informovala, že cena nájmu je 19,94 eura vrátane DPH za jeden meter štvorcový za mesiac, pričom má ísť o celkovú sumu a nie len za prenájom holopriestoru. Prenajímaná plocha je 4 975 metrov štvorcových. Po prepočítaní celkových spoločných prevádzkových nákladov, energií, technického zariadenia nehnuteľnosti, vybavenia a parkovania na desať rokov tvoril rozdiel medzi prvou a druhou ponukou podľa ministerstva takmer 400-tisíc eur a rozdiel medzi prvou a treťou ponukou viac ako 600-tisíc eur.

Nesprávny odhad

Časť týchto nákladov prenájmu budú znášať samostatne Fond na podporu cestovného ruchu a Antidopingová agentúra, ktorí s nami budú zdieľať budovu,“ dodala hovorkyňa.

Vlasková zároveň nesúhlasí s odhadom poslanca Viskupiča, ktorý tvrdil, že prenájom budovy bude stáť daňových poplatníkov za desať rokov viac ako 20 miliónov eur. Hovorkyňa uviedla, že náklady budú nižšie a vyjdú na necelých 15 miliónov eur za desať rokov.

Možnosť okamžitého využitia

Ceny ovplyvňuje viacero faktorov, a to lokalita, veľkosť, štandard, či je priestor zariadený alebo holopriestor, dostupnosť ďalšej vybavenosti, či je ,suchou nohou´ v rámci budovy alebo v priamom okolí či vzdialenejšie, či je budova k dispozícii ihneď,“ dodala. Tvrdí, že priestory sú technicky vybavené, zariadené vstavaným aj voľným nábytkom a sú k dispozícii na nasťahovanie a užívanie ihneď.

Budova prešla kompletnou rekonštrukciou, ktorá bola dokončená pred mesiacom a následne skolaudovaná. Čo pre ministerstvo znamená možnosť užívania priestorov okamžite a bez ďalších nákladov. Kompletná rekonštrukcia a technické vybavenie budovy má vplyv aj na preddavkové platby za služby spojené s budovou,“ objasnila Vlasková.

Viac k témam: Minister cestovného ruchu a športu SR, Prenájom, Verejné financie
Zdroj: SITA.sk – Prenájom lukratívneho sídla pre Keketiho ministerstvo je exemplárny príklad rozhadzovania financií, tvrdí Viskupič (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Inštitút využívania paragrafu 363 generálnym prokurátorom je podľa Remetu plne opodstatnený

Generálny prokurátor je v podstate zodpovedný za celý chod rezortu prokuratúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *