Home / SLOVENSKO / Rada RTVS skonštatovala, že riaditeľ Machaj porušil zákon. Týka sa nesplnenia oznamovacej povinnosti

Rada RTVS skonštatovala, že riaditeľ Machaj porušil zákon. Týka sa nesplnenia oznamovacej povinnosti

23.5.2024 (SITA.sk) – Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) skonštatovala, že generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj porušil zákon o RTVS.

Nesplnenie oznamovacej povinnosti

Porušenie sa podľa Rady týka nesplnenia oznamovacej povinnosti písomne informovať Radu o zámere vstúpiť do zmluvného zväzku v súvislosti s podpisom kolektívnej zmluvy na roky 2024 až 2026.

Problematické by malo byť to, že Machaj ku koncu minulého roka neinformoval Radu o zámere valorizovať platy zamestnancov v kolektívnej zmluve.

Podľa legislatívy riaditeľ RTVS „písomne informuje radu o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku, predmetom ktorého je plnenie, ktoré presahuje sumu 100 000 eur“, v tomto prípade išlo o sumu približne 3,7 milióna eur. Za sa vyslovilo päť členov Rady RTVS, proti boli v tomto bode traja.

Neobjektívne a nevyvážené vysielanie

Rada sa venovala aj vysielaniu RTVS v súvislosti s minulotýždňovým atentátom na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktorého postrelili počas výjazdového rokovania v Handlovej. Rada v tomto prípade konštatovala, že vysielanie verejnoprávneho telerozhlasu bolo „v niektorých jeho častiach neobjektívne a nevyvážené, predovšetkým v súvislosti s dramaturgiou pri výbere hostí do vysielania RTVS“.

Poukázala pri tom na to, že RTVS pri výbere hostí niekoľkokrát uprednostnila istého kandidáta do Európskeho parlamentu, čím podľa Rady nebola zachovaná rovnosť príležitostí pre všetkých kandidujúcich.

Machaj avizoval k problematike uznesení Rady tlačový brífing, ktorý by sa mal uskutočniť v skorých popoludňajších hodinách.

Viac k témam: Generálny riaditeľ RTVS, Porušenie zákona
Zdroj: SITA.sk – Rada RTVS skonštatovala, že riaditeľ Machaj porušil zákon. Týka sa nesplnenia oznamovacej povinnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Traktorista strhol elektrické káble, tridsať domácností pri Kežmarku ostalo bez energie

Polícia začala trestné stíhanie pre prečin poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *