Home / SLOVENSKO / SIS musí zničiť nahrávky v kauze Gorila, prikázal jej to Ústavný súd SR

SIS musí zničiť nahrávky v kauze Gorila, prikázal jej to Ústavný súd SR

20.5.2024 (SITA.sk) – Ústavný súd SR prikázal Slovenskej informačnej službe, aby zničila výsledky použitia informačno-technických prostriedkov v kauze známej ako Gorila.

Ako totiž konštatoval senát zložený z predsedu Libora Duľu a sudcov Miroslava Duriša a Martina Vernarského na neverejnom zasadnutí 15. mája, SIS nezničením nahrávok porušila základné práva sťažovateľa Zoltána V.

Slovenská informačná služba je povinná nahradiť sťažovateľovi trovy konania v sume 693,80 eur a zaplatiť ich právnemu zástupcovi sťažovateľa do dvoch mesiacov od právoplatnosti tohto nálezu, rozhodol ústavný súd. Rovnako je SIS povinná informovať sťažovateľa o zničení nahrávok.

Spis Gorila sa na verejnosti objavil v decembri 2011, pričom jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z prostredia finančných skupín. Za autora spisu je považovaný bývalý príslušník SIS Peter Holúbek. Nahrávky vznikli v byte na Vazovovej ulici v Bratislave, ktorý vlastnil Zoltán V. prezývaný Gorila. Neskôr prenikla na verejnosť aj 39-hodinová nahrávka.

SIS nahrávky vyhotovila na základe rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave z 23. novembra 2005 a z 18. mája 2006. Na nutnosti ich zničenia z dôvodu nezákonného vyhotovenia okrem Zoltána V. dlhodobo trvajú aj právnici finančníka Jaroslava Haščáka.

Viac k témam: bývalý príslušník SIS, Kauza Gorila, nahrávky, Súdy
Zdroj: SITA.sk – SIS musí zničiť nahrávky v kauze Gorila, prikázal jej to Ústavný súd SR © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Deti sú najzraniteľnejšou skupinou obyvateľov, ktorá je silno ohrozená chudobou, upozorňuje detský ombudsman

Jozef Mikloško uviedol, že chudoba má hlboký dosah na emocionálne a sociálne prežívanie detí, čo vedie k vyššiemu riziku izolácie a zníženému sebavedomiu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *