Home / SLOVENSKO / Parlament odvoláva Šimkovičovú. Podľa opozície šíri nenávisť a nerozumie ničomu, čo je súčasťou jej rezortu (naživo)

Parlament odvoláva Šimkovičovú. Podľa opozície šíri nenávisť a nerozumie ničomu, čo je súčasťou jej rezortu (naživo)

10.5.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 10. mája, 13:42

Poslanci rokujú o návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS). Jej odvolávanie iniciovalo hnutie Progresívne Slovensko a strana Sloboda a Solidarita.

Odôvodnili ho nekompetentnosťou ministerky. Podľa nich Šimkovičová šíri nenávisť a nerozumie ničomu, čo je súčasťou jej rezortu.

Naživo: Rokovanie parlamentu

Petíciu podpísali desaťtisíce ľudí

Ministerka kultúry vracia svojou rétorikou, krokmi a zámermi rezort kultúry minimálne 30 rokov dozadu. Kultúrnu doménu štátu chápe predovšetkým ako ,kultúru slovenského ľudu´, ktorá má byť ,slovenská a žiadna iná´ a odmieta ,zmiešavanie iných kultúr´,“ uvádzajú opoziční poslanci v návrhu.

Podčiarkli, že petíciu za odvolanie ministerky podpísalo takmer 190-tisíc ľudí a „stala sa jednou z najúspešnejších verejných podpisových akcií v slovenských dejinách“.

Opoziční poslanci poukazujú tiež na to, že Šimkovičovej chýba odbornosť, predošlé skúsenosti v kultúre, profesionálny kredit, potrebný prehľad o rezorte či akákoľvek riadiaca skúsenosť.

Návrh je podľa vlády neopodstatnený

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) na margo návrhu uviedla, že je neopodstatnený vo všetkých jeho častiach. Vláda tvrdí, že ministerka postupuje vo všetkých krokoch v zmysle programového vyhlásenia vlády, všetky prijaté zmeny sú s ním v súlade.

Vláda sa stotožňuje s ministerkiným rozhodnutím, keď zrušila dotačnú výzvu Program 5 „Podpora a rozvoj mediálnej výchovy a boj proti dezinformáciám na rok 2023“. Výzva mala podľa vládneho kabinetu preukázateľné prepojenia na subjekty mimovládneho sektora a viacerých opozičných politikov z progresívneho a liberálneho spektra.

Vyčlenené peniaze na dotačnú výzvu tak budú použité na dokončenie rekonštrukcie strechy historickej budovy Reduty.

V popredí má byť národná kultúra

„Ministerstvo kultúry SR v programovom vyhlásení vlády zreteľne definuje priority na aktuálne volebné obdobie. Vláda má záujem, aby národná kultúra bola v popredí spoločenského záujmu, čo plne korešponduje so všetkými doterajšími krokmi vedenia ministerstva kultúry,“ prečítal stanovisko vlády minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) v pléne parlamentu.

Tvrdí, že ministerka pri príprave a realizácii všetkých systémových zmien a opatrení dbá na dialóg s kultúrnou verejnosťou, zástupcami samosprávy a relevantnými subjektmi verejného i súkromného sektora.

„Potvrdzuje to aktívny dialóg s predstaviteľmi Matice slovenskej ako najstaršej kultúrnej ustanovizne Slovákov,“ priblížil vládny kabinet.

Ministerka nechce ovládnuť orgány fondov

Vláda tvrdí, že z programového vyhlásenia vlády vychádza aj reforma verejnoprávnych fondov. To, že ministerka chce prostredníctvom reformy fondov ovládnuť výkonné orgány týchto fondov, sa podľa vládneho kabinetu nezakladá na pravde.

„Cieľom zámeru je zvýšiť podporu originálnej slovenskej tvorby a kontrolu využívania verejných zdrojov. Jasným príkladom doteraz zle fungujúceho modelu je, že v roku, keď si pripomenieme 80. výročie Slovenského národného povstania, nemohol pre slabú finančnú podporu vzniknúť film o hrdinovi Slovenského národného povstania generálovi Jánovi Golianovi,“ tvrdí vláda.

Ďalej tvrdí, že zníženie príspevku pre RTVS o päť stotín percenta HDP vychádza z koaličnej dohody. Predstavuje to jedno z konsolidačných opatrení na ozdravenie verejných financií, súčasne boli podľa vlády pripravené modely dofinancovania, ale aj ďalšie rokovanie s ministerstvom financií.

Neposkytuje rozhovory?

Vláda súčasne obhajuje Šimkovičovú aj v opozičných tvrdeniach, že neposkytuje rozhovory a nepodáva žiadne informácie štandardným médiám. Uviedla, že toto tvrdenie sa nezakladá na pravde, pretože ministerka „v rámci vyváženosti poskytuje rozhovory v rámci širokého spektra médií vrátane štandardných. Naposledy verejnoprávnej TASR alebo televízii TA3″.

Vláda sa ohradila aj voči tvrdeniu, že ministerka kultúry porušuje zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Nazvala ho zavádzajúcim.

„Nezakladá sa na pravde ani v jednom z bodov. Televízia Slovan od začiatku októbra 2023 nevykonáva žiadne aktivity. Používanie sociálnych sietí alebo špeciálnych platforiem na šírenie audiovizuálneho záznamu je bežným komunikačným kanálom, ktoré má právo využívať každý občan SR. V opačnom prípade by dochádzalo k obmedzeniu práva na slobodu prejavu,“ myslí si vláda.

Výzva vykazuje znaky manipulácie

V neposlednom rade sa vládny kabinet ohradil aj voči otvorenej výzve na odstúpenie ministerky Šimkovičovej. Tvrdí, že vykazovala „podozrivú manipuláciu v rámci elektronického hlasovania. Všetko nasvedčovalo tomu, že hlasy pribúdali hneď od založenia tejto výzvy lineárnym spôsobom, a to aj v čase, keď väčšina obyvateľov Slovenska spí. Do hlasovania mohli byť zapojení tzv. boti“.

Parlament mal o návrhu na odvolanie ministerky Šimkovičovej rokovať ešte v polovici februára, avšak koalícia zamedzila otvoreniu mimoriadnej schôdze.

Rokovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery ministerke kultúry Šimkovičovej bude prebiehať až do úplného prerokovania bodu, teda aj po 16:00, keď mal rokovací deň skončiť. O návrhu sa bude hlasovať budúci týždeň v utorok 14. mája o 11:00.

Viac k témam: Ministerka kultúry SR, Odvolávanie ministerky Šimkovičovej, Rokovanie NR SR
Zdroj: SITA.sk – Parlament odvoláva Šimkovičovú. Podľa opozície šíri nenávisť a nerozumie ničomu, čo je súčasťou jej rezortu (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *