Home / SVET / Blanár sa na Cypre stretol s prezidentom aj slovenskými vojakmi, podporil mierovú misiu OSN (foto)

Blanár sa na Cypre stretol s prezidentom aj slovenskými vojakmi, podporil mierovú misiu OSN (foto)

10.5.2024 (SITA.sk) – Slovensko bude aj naďalej podporovať mierové riešenia situácie na Cypre. Informoval o tom rezort diplomacie a priblížil, že minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) navštívil Cyperskú republiku, kde sa 9. mája stretol s vedením Mierovej misie Organizácie Spojených národov na Cypre (UNFICYP). Stretol sa aj s príslušníkmi slovenských ozbrojených síl a Policajného zboru, ktorí sú zapojení do mierovej misie.

Rezort diplomacie pripomenul, že veľvyslanectvo SR v Nikózii počas uplynulých 35 rokov organizovalo dialóg medzi gréckymi a tureckými politickými stranami na Cypre a podporilo viac ako 300 stretnutí či množstvo aktivít na podporenie mieru. Blanár cyperského ministra Constantinosa Kombosa ubezpečil, že SR bude v snahách aj naďalej pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné.

Hlavná misia príslušníkov Ozbojených síl SR

Šéf rezortu diplomacie súčasne vyzdvihol účasť príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Ich hlavným poslaním v mierovej misii je zabezpečovanie integrity nárazníkového pásma a udržanie vojenskej rovnováhy. Tiež majú za úlohu zamedzovať možnému narušeniu mieru, násilnostiam či konfliktom. Slovenskí vojaci fungujú v Sektore 4, v ktorom je SR od roku 2018 jedinou prispievateľskou krajinou.

Ako rezort ďalej informoval, SR 10. mája oslavuje 23. výročie vyslania svojej jednotky do UNFICYP. Doposiaľ sa tam vystriedalo 4 406 príslušníkov OS SR, z čoho bolo 459 žien.

„Aktuálny počet príslušníkov OS SR je 239. Na veliteľstve UNFICYP v Nikózii pôsobí 50 vojakov zo SR (štáb, ženijná čata a jednotka vojenskej polície) a v Sektore 4 s velením vo Famaguste slúži 189 ďalších slovenských vojakov. Profesionálnych vojačiek v rámci UNFICYP je 27,“ spresnilo ministerstvo zahraničných vecí a dodalo, že od septembra minulého roku na čele SlOVCON pôsobí prvýkrát veliteľka, a to pplk. Katarína Gargalíková.

Zasadil aj Strom pokoja

„V misii pôsobia v rámci UNPOL taktiež piati príslušníci Policajného zboru SR, z nich tri ženy. Ich veliteľom je pplk. Martin Ševčík. Za doterajšiu 11-ročnú existenciu sa v národnom kontingente vystriedalo 55 príslušníkov PZ SR, z čoho polovicu predstavovali ženy,“ uzavrel rezort diplomacie.

Rezort diplomacie ďalej informoval, že šéf slovenskej diplomacie zasadil Strom pokoja, ktorý sa stal živým symbolom 35-ročného angažovania sa SR a tiež posolstvom mieru. Urobil tak spoločne so Sherry Holbrook, poverenou vedením Úradu dobrých služieb OSN, veľvyslancom SR v Cyperskej republike Martinom Bezákom a autorom projektu Stromov pokoja a krajinným architektom Marekom Sobolom pred miestom rokovaní grécko-cyperských a turecko-cyperských politických strán v nárazníkovej zóne.

Viac k témam: Demilitarizovaná nárazníkova zóna, mierová misia, Mierová misia OSN, Mierová misia UNFICYP, Minister zahraničných vecí, Policajný zbor, Strom pokoja, veľvyslanec SR v Cyperskej republike
Zdroj: SITA.sk – Blanár sa na Cypre stretol s prezidentom aj slovenskými vojakmi, podporil mierovú misiu OSN (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vládna koalícia nemá úprimný záujem riešiť napätú situáciu na Slovensku, uviedlo hnutie Slovensko (video)

Podľa hnutia Slovensko to dokazuje držaním Matúša Šutaja Eštoka vo funkcii ministra vnútra, neutíchajúcimi útokmi či nestiahnutím zákona o RTVS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *