Home / SLOVENSKO / Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu

Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu

9.5.2024 (SITA.sk) – Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu. Tento destilát sa vyrába v meste Trenčín.

Úspešne sa predáva už viac ako 100 rokov vďaka svojej preslávenej kvalite, typickej chuti a dodržiavaniu tradičného výrobného procesu. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie v SR Ingrid Ludviková.

Trenčianska borovička Juniperus je číra, bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 percent s výraznou arómou a intenzívnou, príjemnou chuťou borievky obyčajnej a červenej. Vyrába sa z vyzretého borievkového destilátu, rafinovaného neutrálneho destilátu a tekutého cukru. Kľúčovou zložkou, ktorá dodáva liehovine jej špecifické vlastnosti a charakteristickú chuť, je borievkový destilát.

Chuť získava najmä pevným percentuálnym podielom vyzretého borievkového destilátu, ktorý sa vyrába dvojstupňovou destiláciou fermentovanej zápary z plodov borievky obyčajnej a borievky červenej. Má výraznú, jemne sladkú a korenistú dlhotrvajúcu chuť a vôňu po borievkach a mierne olejnatú konzistenciu pri tečení.

Viac k témam: Alkohol, register
Zdroj: SITA.sk – Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *