Home / SVET / OSN ohlasuje pokrok pri obnove dodávok vody v Pásme Gazy, až 83 percent studní nie je v prevádzke

OSN ohlasuje pokrok pri obnove dodávok vody v Pásme Gazy, až 83 percent studní nie je v prevádzke

4.5.2024 (SITA.sk) – Humanitárni predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN) hlásia „postupný pokrok“ pri obnove dodávok vody v Pásme Gazy. Toto územie momentálne produkuje len 20 % zásob vody oproti obdobiu pred 7. októbrom minulého roka, keď vypukla vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Odstavený vodovod

Palestínske úrady začiatkom tohto týždňa oznámili, že vodná linka Al Muntar z Izraela obnovila čerpanie a humanitárni predstavitelia OSN v piatok informovali, že to bude prospešné pre štyri štvrte v meste Gaza.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Vodovod, ktorý bol odstavený na 200 dní, bol tretím izraelským vodným potrubím, ktoré obnovilo prevádzku a môže slúžiť približne 300-tisíc ľuďom v meste Gaza.

Vzhľadom na to, že väčšina obyvateľov severnej časti Pásma Gazy bola vysídlená, nie je jasné, koľko ľudí naďalej žije v týchto štvrtiach, ani ako vážne bola poškodená vodná infraštruktúra.

Studne podzemnej vody

Pred 7. októbrom minulého roka Pásmo Gazy bežne získavalo zásoby vody z kombinácie zdrojov, vrátane potrubí z Izraela, odsoľovacích zariadení v Stredozemnom mori a studní. Tieto zásoby sa však výrazne znížili po vypuknutí vojny.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) uvádza, že 83 % studní podzemnej vody nie je v prevádzke, dve z troch hlavných zariadení na odsoľovanie vody sú čiastočne funkčné a 57 % vodných, hygienických a zdravotníckych zariadení v Pásme Gazy je poškodených alebo zničených.

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Pitná voda, Vodovod
Zdroj: SITA.sk – OSN ohlasuje pokrok pri obnove dodávok vody v Pásme Gazy, až 83 percent studní nie je v prevádzke © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nemecký parlament schválil plány na zmiernenie prísnych obmedzení týkajúcich sa priezvisk

Reforma by mala vstúpiť do platnosti začiatkom mája budúceho roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *