Home / SLOVENSKO / Parlament rokuje zrýchlene o eliminácii medveďa hnedého (naživo)

Parlament rokuje zrýchlene o eliminácii medveďa hnedého (naživo)

2.5.2024 (SITA.sk) –

Naživo: Rokovanie parlamentu

O návrhu sa rokuje zrýchlene

Poslanci parlamentu rokujú o vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ako aj o novele zákona o civilnej ochrane obyvateľstva. O návrhu sa rokuje zrýchlene a je už v druhom čítaní.

Novelou chce ministerstvo životného prostredia riešiť elimináciu medveďa hnedého, ktorý môže predstavovať ohrozenie života, zdravia či majetku.

Ak zmeny v parlamente schvália, pri výskyte veľkých šeliem bude možné vyhlásiť aj mimoriadnu situáciu.

Vyhlásenie mimoriadnej situácie

Podľa ministerstva životného prostredia pri riešení situácie veľkých šeliem je potrebné postupovať aj v súčinnosti s inými subjektmi. Novelizácie zákonov umožnia envirorezortu povoliť výnimku pre tieto subjekty v prípade, ak je vyhlásená mimoriadna situácia.

Dôvody na vyhlásenie mimoriadnej situácie v prípade výskytu šeliem majú byť na základe analýzy územia. Zložky samosprávy preto budú musieť monitorovať výskyt populácie veľkých šeliem.

Ministerstvo dodalo, že ak sa vyskytnú takéto šelmy v intraviláne obcí, samosprávy budú mať možnosť prijať také opatrenia, ktoré zákon o civilnej ochrane už v aktuálnom znení pripúšťa pri vyhlásení mimoriadnej situácie z iných dôvodov.

Envirorezort doplnil, že po vyhlásení mimoriadnej situácie novelizácie zavedú zákaz vytvárania vnadísk a existujúce vnadiská budú musieť byť samosprávami odstránené. Tento krok má prispieť k návratu veľkej šelmy do jej prirodzeného výskytu.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Medveď hnedý, Medvede na Slovensku, Mimoriadna situácia, Poslanci, Rokovanie, Rokovanie NR SR
Zdroj: SITA.sk – Parlament rokuje zrýchlene o eliminácii medveďa hnedého (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vinník je iba jeden, podľa Královiča je nevhodné ukazovať prstom na médiá, opozíciu či na samotného premiéra (video)

Stopercentná bezpečnosť chránených osôb sa podľa odborníka na bezpečnosť Martina Královiča nedá dosiahnuť, dajú sa podľa neho len minimalizovať riziká.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *