Home / SLOVENSKO / Favoritom eurovolieb je podľa politológa PS, má výrazných europoslancov a tlačí do popredia európske témy

Favoritom eurovolieb je podľa politológa PS, má výrazných europoslancov a tlačí do popredia európske témy

1.5.2024 (SITA.sk) – Progresívne Slovensko je jasným favoritom volieb do Európskeho parlamentu, pretože tlačí do popredia európske témy a zároveň má výrazných europoslancov.

Výrazný náskok

Pre agentúru SITA to povedal politológ Tomáš Koziak. Posledný prieskum agentúry AKO, podľa ktorého by hnutie vyhralo eurovoľby so ziskom 27,2 percenta hlasov a piatimi mandátmi pred Smerom-SD (15,2 percenta), podľa neho potvrdzuje trend.

„Aj predošlé prieskumy poukazovali na to, že Progresívne Slovensko má veľmi veľkú šancu s výrazným náskokom vyhrať európske voľby. Tie dôvody sú celkom racionálne – je to politická strana, ktorá veľmi tlačí do popredia európske témy na rozdiel od Smeru, ktorý sa veľmi kriticky už počas parlamentných aj prezidentských volieb vyjadroval na adresu európskej politiky a Európskej únie,“ uviedol Koziak.

Výrazní europoslanci za PS

Podľa neho sa netreba čudovať, že voliči Smeru-SD, ktorým vyhovuje rétorika kritiky Bruselu, nepovažujú európske voľby za niečo dôležité.

Politológ zároveň poukazuje na to, že europoslanci za Progresívne Slovensko sú veľmi výrazní a v Európskom parlamente ich vidieť. „Napríklad pán Martin Hojsík veľmi aktívne vystupuje a napokon aj Michal Šimečka vyšiel z Európskeho parlamentu, a tak vstúpil do slovenskej politiky,“ pripomenul Koziak.

Podľa politológa pomáha opozičnému hnutiu aj meno Ľudovíta Ódora, ktorý stojí na čele jeho eurokandidátky. „Bol predsedom úradníckej vlády a keď sa robili prieskumy verejnej mienky, tak bol ako politik dosť populárny,“ pripomenul.

Danko je výrazný kritik Bruselu

Na treťom mieste by podľa prieskumu skončila strana Hlas-SD so 14,2-percentným výsledkom. Po jednom mandáte by získali strany Republika, KDH, SaS a Maďarská aliancia. Ďalšie strany vrátane koaličnej Slovenskej národnej strany (SNS) by sa podľa prieskumu do europarlamentu nedostali.

Podľa Koziaka nie je žiadnym prekvapením, že SNS prieskumy predpovedajú neúspech v eurovoľbách. Je to podľa neho z dôvodu, že šéf národniarov Andrej Danko je výrazným kritikom Bruselu, rovnako ako aj ďalší ľudia na kandidátke.

„Zároveň si treba uvedomiť, že SNS do Národnej rady SR dostali ľudia, ktorí prišli od kotlebovcov a z rôznych obskúrnych politických straničiek, ktoré majú veľmi blízko k extrémistickej a konšpiračnej rétorike. Tieto strany veľmi ostro vystupujú proti Európskej únii, bagatelizujú význam Európskeho parlamentu a niektorí dokonca tvrdia, že by sme mali z únie vystúpiť,“ poukázal.

Ambícia stať sa predsedom NR SR

Zároveň dodal, že istým „podvodom na voličoch“ by sa v prípade SNS dalo nazvať, že na čelo kandidátky dala strana ľudí, u ktorých sa nedá očakávať, že opustia slovenskú politiku.

Danko sa napríklad netají ambíciou stať sa predsedom Národnej rady SR, pripomenul Koziak. Do Európskeho parlamentu by teda nastúpili namiesto nich náhradníci, o ktorých sa nič nevie a nikto ich nevolil.

Viac k témam: Politológ, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Favoritom eurovolieb je podľa politológa PS, má výrazných europoslancov a tlačí do popredia európske témy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Ministerstve kultúry údajne vzniká nový projekt mediálnej výchovy, viesť by ho mal konšpirátor Machala

Ten prednedávnom vyvolal kontroverziu svojimi výrokmi polemizujúcimi o guľatosti planéty Zem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *