Home / EKONOMIKA / Premiér odpracoval nočnú zmenu v závode v Krušovciach, túto skúsenosť chce využiť pri rokovaniach so zamestnávateľmi (video)

Premiér odpracoval nočnú zmenu v závode v Krušovciach, túto skúsenosť chce využiť pri rokovaniach so zamestnávateľmi (video)

1.5.2024 (SITA.sk) – Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) odpracoval nočnú zmenu v závode ZKW Slovakia v Krušovciach. Pri príležitosti Sviatku práce tak chcel podporiť všetkých, ktorí pracujú v trojzmenných prevádzkach a podporujú rodinu a spoločnosť.

Rokovania so zamestnávateľmi

Práca v noci je nesmierne fyzicky aj psychicky náročná. Vážim si ľudí, ktorí pracujú aj v noci, aj počas štátnych sviatkov. Dnešnú zmenu som odpracoval pri páse a mal som možnosť hovoriť s ľuďmi, ktorí tu pracujú. Keby som mal na hlave klobúk, dám ho pred nimi dole, je to obrovská drina,“ uviedol Fico. Podľa premiéra by si mali politici „ohmatať“, čo ľudia v živote naozaj robia.

Túto skúsenosť chce využiť pri samotných rokovaniach so zamestnávateľmi. „Budem môcť dôveryhodnejšie argumentovať, ako by som túto skúsenosť nemal,“ dodal premiér.

Závod v Krušovciach je členom ZKW Group, ktorá je špecialistom na inovatívne prémiové svetelné systémy a elektroniku a je jedným zo strategických partnerov automobilového priemyslu. Zamestnáva viac ako tritisíc ľudí a je tak druhým najväčším zamestnávateľom v Nitrianskom kraji.

Líder v podiele nočnej práce v EÚ

Ako informoval Úrad vlády SR, Slovensko je dlhodobo lídrom EÚ v podiele nočnej práce. Premiér pripomenul, Slováci pracujú v noci najviac zo všetkých členských krajín EÚ a rovnako to platí aj v prípade nadčasov.

Podľa premiéra by v tejto súvislosti mohlo aj Slovensko nájsť modely v ostatných krajinách a inšpirovať sa. Predseda vlády ďalej spresnil, že výška platov za prácu nadčas je aktuálne naviazaný na úroveň minimálnej mzdy.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Bol som veľmi nahnevaný, že predchádzajúca vláda zmrazila príplatky za prácu v noci a počas sviatkov, my sme to opätovne rozmrazili,“ zdôraznil premiér s tým, že v programovom vyhlásení vlády sa zaviazali, aby minimálna mzda do roku 2027 bola 60 percent priemerného zárobku v národnom hospodárstve.

„Ak sa nám to podarí, a ja verím, že sa to podarí, budeme sa v tom období blížiť k sume takmer tisíc eur,“ dodal Fico.

Námietky zamestnávateľov

Ak by sa tak stalo, automaticky by rástli aj príplatky za prácu v noci, ktoré predstavujú okolo 40 percent minimálnej mzdy. Fico súčasne povedal, že rozumie námietkam zamestnávateľov, pre ktorých príplatky za noc predstavujú zvýšené nároky na mzdové náklady. O tejto téme chce premiér so zamestnávateľmi rokovať.

„Nechceme urobiť rozhodnutie, ktoré by poškodzovalo slovenskú ekonomiku. Musí existovať rovnováha medzi záujmami zamestnancov, ktorých ja chcem mimoriadne zastupovať, a medzi záujmami zamestnávateľov, na ktorých mne musí záležať, pretože každý rozumný premiér si váži zamestnávateľov, ktorí vytvárajú pracovné miesta a ktorí tvoria hospodársky rast Slovenska,“ zdôraznil Fico.

Viac k témam: Minimálna mzda, Nočná zmena, Nočné príplatky, Predseda vlády, Slovenská ekonomika, Sviatok práce
Zdroj: SITA.sk – Premiér odpracoval nočnú zmenu v závode v Krušovciach, túto skúsenosť chce využiť pri rokovaniach so zamestnávateľmi (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo hospodárstva poskytlo štátu takmer 400 mil. eur, najviac peňazí smerovalo do Bratislavského kraja

Štátnu pomoc ad hoc dostalo od ministerstva hospodárstva päť príjemcov, mierne prekročila 25 mil. eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *