Home / SLOVENSKO / Smer by podľa prieskumu naďalej vládol s Hlasom aj SNS, tesne by sa do parlamentu dostala Republika

Smer by podľa prieskumu naďalej vládol s Hlasom aj SNS, tesne by sa do parlamentu dostala Republika

28.4.2024 (SITA.sk) – Keby sa parlamentné voľby konali v apríli, opäť by zvíťazila strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). Volilo by ju 21,1 percenta ľudí. Nasledovalo by hnutie Progresívne Slovensko s 19,7-percentnou podporou a strana Hlas – sociálna demokracia s 18 percentami voličov.

SaS by volilo 7 percent

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre reláciu Na telo televízie Markíza. Zber dát bol od 17. apríla do 24. apríla na vzorke 1 017 respondentov.

Do parlamentných lavíc by podľa výsledkov prieskumu zasadli aj poslanci strany Sloboda a Solidarita, ktorých by volilo 7 percent opýtaných.

Kresťanskodemokratické hnutie by si vo voľbách vybralo 6,9 percenta priaznivcov. Strana Republika by oslovila 5,5 percenta ľudí a s tesnými výsledkami nad 5 percent by mandát získala aj Slovenská národná strana 5,3 percenta. Hnutie Slovensko, a Za ľudí 5,2 percenta.

Matovičovci by neboli v parlamente

Prieskum ďalej ukázal, že v parlamente by nesedeli zákonodarcovia koalície hnutia Slovensko, Za ľudí a Kresťanskej únie.

Nameral im 5,2 percenta priaznivcov, avšak koalícia potrebuje minimálne 7 percent na to, aby sa dostala do parlamentu. Pod hranicou piatich percent sa ocitlo Maďarská aliancia, strana Demokrati, Kotlebovci – ĽSNS či hnutie Sme rodina.

Smer-SD by NR SR mala 38 miest

Strana Smer-SD by podľa prieskumu v Národnej rade SR zaujala 38 miest, Hlasu-SD by patrilo 33 kresiel a národniarom celkovo 9.

Koalícia v takomto zložení by mala dokopy 80 mandátov. Progresívci by podľa výsledkov prieskumu obsadili 36 miest, kresťanskí demokrati 12, liberáli 12 a Republika 10.

Viac k témam: Parlamentné voľby, Prieskum, Prieskum preferencií politických strán
Zdroj: SITA.sk – Smer by podľa prieskumu naďalej vládol s Hlasom aj SNS, tesne by sa do parlamentu dostala Republika © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

V dome na Orave došlo vražde, muž bodol obeť do hrudníka

Polícia v súvislosti so smrťou muža v okrese Námestovo vzniesli obvinenie z vraždy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *