Home / EKONOMIKA / Parlament schválil zvýšenie humanitárnej pomoci pri živelných pohromách na 1 500 eur, viac dostanú aj obete domáceho násilia 

Parlament schválil zvýšenie humanitárnej pomoci pri živelných pohromách na 1 500 eur, viac dostanú aj obete domáceho násilia 

25.4.2024 (SITA.sk) – Maximálna humanitárna pomoc pri živelných pohromách sa pre fyzické osoby zvýši z 800 na 1 500 eur. Poslanci Národnej rady SR totiž vo štvrtok schválili novelu zákona o dotáciách, ktorú predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Parlament o nej rokoval v zrýchlenom konaní. Novela nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia.

Osobité podmienky v špecifických situáciách

Rezort taktiež zavádza osobitné podmienky pre poskytnutie uvedenej dotácie v prípade živelnej pohromy, katastrofy, havárie alebo teroristického útoku, v dôsledku ktorej bol vyhlásený núdzový stav alebo mimoriadna situácia.

„V tomto prípade sa navrhuje vždy pri vyhlásení núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie poskytnúť dotáciu najviac v sume 1 500 eur, čo sa môže v priebehu rozpočtového roka viackrát opakovať, ak dôjde k vyhláseniu ďalšej mimoriadnej udalosti,“ zdôraznil rezort.

Časový limit na podanie žiadosti

Ak pritom príde k značným škodám na majetku v rámci tej istej mimoriadnej udalosti, bude možné poskytnutie dotácie maximálne do sumy 3 000 eur. Limit na jednu žiadosť bude maximálne 1 500 eur. Ministerstvo taktiež presadilo časový limit na podanie žiadosti o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci, a to do troch mesiacov od vyhlásenia mimoriadnej situácie alebo núdzového stavu.

Novelou sa taktiež zvyšuje maximálna sumu dotácie na podporu rovnosti žien a mužov a rovnosti príležitostí pre aktivity a činnosti zamerané na predchádzanie a podporu riešenia domáceho násilia z 20-tisíc eur na 150-tisíc eur v príslušnom rozpočtovom roku.

Viac k témam: Domáce násilie, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Humanitárna pomoc, Mimoriadna situácia, novela zákona o dotáciách, Núdzový stav, Sociálne, Teroristický útok, Živelná pohroma
Zdroj: SITA.sk – Parlament schválil zvýšenie humanitárnej pomoci pri živelných pohromách na 1 500 eur, viac dostanú aj obete domáceho násilia  © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda schválila nové nariadenie, ktoré navrhuje rozšíriť okruh zamestnaní v priemysle pre ľudí z tretích krajín

Novú úpravu si vyžiadala naliehavosť situácie u niektorých povolaniach najmä v spracovateľskom priemysle.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *