Home / EKONOMIKA / Poslanci schválili nový zákon o ochrane spotrebiteľa. Zmeny čakajú zákazníkov aj obchodníkov 

Poslanci schválili nový zákon o ochrane spotrebiteľa. Zmeny čakajú zákazníkov aj obchodníkov 

24.4.2024 (SITA.sk) –
aktualizované, 24. apríla, 13:52

Oblasť ochrany spotrebiteľa sa na Slovensku predsa len dočká zmeny. Poslanci totiž v stredu definitívne schválili nový zákon o ochrane spotrebiteľa. Legislatíva už čaká iba na podpis prezidentky SR.

Zákon už pritom v lete minulého roka plénum Národnej rady SR raz schválilo, následne ho však pre výhrady k právnej úprave ochrany osobnosti, ktorá sa do legislatívy dostala v druhom čítaní na základe pozmeňujúceho návrhu, vetovala hlava štátu. Nový zákon by mal platiť od júla tohto roka.

Jednoduchšia vymožiteľnosť práv

Cieľom aktuálne schváleného návrhu je tak ako v predchádzajúcom prípade podľa Ministerstva hospodárstva SR zjednotiť a modernizovať právnu úpravu ochrany spotrebiteľa a prebrať viaceré smernice Európskej únie (). Zabezpečiť by sa mala prehľadnejšia úprava práv a povinností spotrebiteľov a obchodníkov, čím sa podľa rezortu značne uľahčí dodržiavanie uvedených povinností ako aj vymožiteľnosť práv.

„Návrhom zákona sa má odstrániť doterajší trend, ktorý spočíval spravidla v prijímaní osobitných predpisov v reakcii na jednotlivé smernice a nariadenia EÚ v oblasti ochrany spotrebiteľa. Zákon o ochrane spotrebiteľa úzko prepojený na Občiansky zákonník by mal do budúcnosti predstavovať základný právny predpis v oblasti ochrany spotrebiteľa a subsumovať aj budúce legislatívne iniciatívy,“ konštatuje ministerstvo.

Dlhšia lehota na odstúpenie od zmluvy

Najvýznamnejšie pozitívne zmeny v prospech spotrebiteľov predstavujú napríklad predĺženie lehoty na odstúpenie od zmluvy bez udania dôvodu, a to zo 14 na 30 dní pri zmluvách uzatvorených pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo na organizovanom podujatí, na ktorom sa spotrebiteľom prezentujú a ponúkajú produkty.

Zvýšiť by sa taktiež mala ochrana pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi.

Pravidlá pri téme dvojakej kvality

Slovenské združenie pre značkové výrobky víta prijatie nového zákona o ochrane spotrebiteľa a zdôrazňuje, že do slovenského právneho priestoru prenáša pravidlá prijaté na úrovni Európskej únie ešte v roku 2019.

Špecificky pri téme takzvanej dvojakej kvality samotní značkoví výrobcovia akceptovali schválené pravidlá ešte v čase prijímania európskych pravidiel. To dokazujú aj analýzy Spoločného výskumného centra EÚ z minulého roka. Pri potravinách ako aj nepotravinových rýchloobrátkových tovaroch predávaných v rovnakom obale neexistuje nejaká geografická hranica deliaca produkty s vyššou a nižšou kvalitou,“ uviedol výkonný riaditeľ združenia Ľubomír Tuchscher.

Zákon pomôže aj obchodníkom

Nový zákon by ale mal pomôcť aj obchodníkom. Okrem iného vypúšťa povinnosti, ktoré ich nadmerne zaťažujú a sú bez reálneho prínosu pre ochranu spotrebiteľov.

Taktiež zavádza mechanizmus druhej šance, teda upustenie od uloženia sankcie alebo zníženie jej výmery v prípadoch, ak obchodníci dobrovoľne ukončia porušovanie právnych predpisov a uskutočnia nápravu v prospech poškodených spotrebiteľov.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Občiansky zákonník, Ochrana spotrebiteľa, Prezidentka SR, Rokovanie NR SR, zákon o ochrane spotrebiteľa
Zdroj: SITA.sk – Poslanci schválili nový zákon o ochrane spotrebiteľa. Zmeny čakajú zákazníkov aj obchodníkov  © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *