Home / SLOVENSKO / Ficova vláda odklepla štyrom okresom tisíce eur na úhradu výdavkov v súvislosti s prílevom cudzincov na Slovensko

Ficova vláda odklepla štyrom okresom tisíce eur na úhradu výdavkov v súvislosti s prílevom cudzincov na Slovensko

24.4.2024 (SITA.sk) – Vládny kabinet počas svojho stredajšieho výjazdového rokovania v Dolnej Krupej schválil úhradu výdavkov súvisiacich s úlohami a opatreniami civilnej ochrany počas mimoriadnej situácie.

Ako vyplýva zo schváleného materiálu, tieto mimoriadne situácie sa týkali prílevu cudzincov z tretích krajín na územie Slovenska, a boli vyhlasované od začiatku septembra približne do polovice novembra minulého roka. Úhradu výdavkov vláda schválila pre štyri okresy, a to Banská Bystrica, Bratislava, Prešov a Veľký Krtíš.

Celková suma predstavuje viac ako 96-tisíc eur. Najväčšiu sumu peňazí, viac než 42-tisíc eur, dostanú vo Veľkom Krtíši. Vyše 39-tisíc eur bude uhradených aj okresnému úradu Bratislava.

„Pri hromadnom príleve cudzincov na územie Slovenskej republiky z tretích krajín bolo potrebné postihnutým osobám poskytnúť v zmysle zákona o CO, núdzové ubytovanie a núdzové zásobovanie na zabezpečenie ich základných životných potrieb. Bolo potrebné vykonať záchranné práce za účelom ochrany života, zdravia a majetku. Cudzincom bolo potrebné zabezpečiť prevoz a presun do pridelených núdzových ubytovaní, poskytnutie prvej predlekárskej pomoci a neodkladnej zdravotnej starostlivosti, zabezpečenie humanitárnej pomoci, stravovania, hygienických balíčkov, dezinfekčných prostriedkov a tlmočníckych služieb. V priestoroch a v okolí núdzového ubytovania bolo potrebné zabezpečiť bezpečnosť, verejný poriadok a reguláciu pohybu osôb,“ približuje materiál.

Finančné prostriedky by mali byť uvoľnené z kapitoly Všeobecná pokladničná správa, presunuté rezortu vnútra a následne dotknutým subjektom.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Rokovanie vlády, Výjazdové rokovanie vlády
Zdroj: SITA.sk – Ficova vláda odklepla štyrom okresom tisíce eur na úhradu výdavkov v súvislosti s prílevom cudzincov na Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne podvodné drony

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Slovensko okrem bilaterálnej humanitárnej pomoci bude Ukrajine aj naďalej nevojensky pomáhať v rámci medzinárodného spoločenstva krajín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *